Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşan hasarı gidermek üzere destek sağlama kararı aldı.

Brüksel'de düzenlenen Yardım Konferansı kapsamında Türkiye'ye aktarılacak miktar belli oldu.

1 milyar euro destek kararı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı konuşmada, "Avrupa Komisyonu, deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye'yi 1 milyar euro ile destekleyecek." dedi.

Kararı Twitter hesabından da duyuran Leyen, "Türkiye için birlikte" etiketini kullandı.

Suriye'ye 108 milyon euroluk yardım

Leyen, ayrıca depremlerden etkilenen Suriye'ye de 108 milyon euroluk insani yardım desteği sağlayacaklarını açıkladı.

Aynı AB yetkilisi, Avrupa finans kurumlarının tüm üye devletlerinin de ilave taahhütlerde bulunacağını dile getirdi ve ekledi:

Bağışçılara seslendi

Bu, halihazırda harekete geçirdiğimiz 210 milyon euroluk insani yardıma ek olarak geliyor. Tüm ulusları ve bağışçıları katkıda bulunmaya, kaybedilen hayatların anısına ve ilk müdahale ekiplerinin kahramanlıklarına saygı göstermeye ve hayatta kalanların umudunu sürdürmeye davet ediyorum.

Bu, feci bir kayıp hikayesi ve Türkiye halkı, Suriye halkı ve dünyanın dört bir yanındaki dostlarınız arasındaki kahramanca bir dayanışma hikayesidir.

Tüm dünya Türkiye'ye ve Suriye halkına destek için seferber oldu çünkü bu stratejinin ölçeği o kadar büyük ki; hiçbir ülke veya kurum tek başına, bizim birlikte yaptığımızın yakınından bile geçemez

Depremlerin bilançosu

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler, 50 bin 96 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Toplam 11 ili etkileyen sarsıntılar nedeniyle yaralananların sayısı 107 bin 204'e yükseldi.

Depremler, Suriye'nin kuzeyinde de yıkımlara ve can kayıplarına yol açtı.

"Türkiye'nin desteğimize güvenebileceğini bilmesini istiyoruz"

AB Komisyonu ve AB Dönem Başkanı İsveç'in, depremlerden Türkiye ve Suriye'de etkilenenler için düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı Belçika'nın başkentinde başladı.

Konferansa İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile başkanlık eden AB Komisyonu'nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, açılışta yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

Türkiye'nin ve Suriye halkının bu zor zamanlarda sarsılmaz dayanışma ve desteğimize güvenebileceğini bilmesini istiyoruz. Geçen ay meydana gelen deprem felaketlerinin ardından erken kurtarma ve yeniden yapılanma çalışmalarında size yardımcı olacağız.

AB Komisyonu, yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır. Türkiye'nin bu bölgelerinin normal hayata dönebilmesi için yeni evler, okullar, hastaneler, kritik altyapının inşasına katılmaya hazırız.

"Uluslararası toplumun birlik göstermesi çok önemli"

Forssell de "Felaketin baş gösterdiği bu dönemde, uluslararası toplumun bir araya gelmesi ve birlik göstermesi çok önemli. Bu, etkilenenler için önemli olduğu kadar çok taraflı sistem için de önemli." diye konuştu.

Belçika ve Hollanda ile kıyasladı

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da 42 gün önce Kahramanmaraş merkezli depremle Türkiye ve Suriye'de milyonlarca kişinin hayatının birkaç saniyede değiştiğini hatırlattı.

"Depremden etkilenen bölge Belçika ve Hollanda'nın toplamı kadar" diyen Kristersson, hayatın yeniden normale dönmesi için tüm bölgenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

AB Dönem Başkanı İsveç'ten 45 milyon euro

Kristersson, depremin ekonomik etkisinin tam olarak hesaplanamadığını ancak çok büyük olduğunu belirterek AB ve uluslararası toplumun dayanışmayla çok büyük fark yaratabileceğini söyledi.

"Acıları dindiremeyiz, canları geri getiremeyiz ama dayanışmamızı gösterebiliriz." ifadesini kullanan Kristersson, insani yardım ve yeniden inşaya destek için İsveç olarak 500 milyon İsveç kronu (45 milyon avro) destek taahhüdünde bulunduklarını açıkladı ve şöyle dedi:

"Dayanışma, sözlerden eyleme geçmeli"

Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma, bugün sözlerden eyleme geçmeli. Bu yüzden bugün hepinizi buraya davet ettik.