BAE: ABD'den İsrail'in ilhak planının uygulanmayacağı taahhüdünü aldık
AA

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilişkilerini normalleştirmek için bir anlaşma imzaladıklarını açıklamıştı.

Tarihi ve diplomatik bir dönüm noktası olarak değerlendirilen anlaşma, Arap dünyasında tartışmalara neden olmuştu.

ABD yönetimi de, BAE ile varılan normalleşme anlaşmasının ardından İsrail'in "ilhak" planını askıya aldığını açıklamıştı.

"ABD'DEN TAAHHÜD ALDIK"

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı Planlama Bölümü Direktörü Cemal el-Muşarah, İsrail basınına verdiği demeçte, BAE ile İsrail arasında varılan ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İsrail'in ilhak planını uygulaması Tel Aviv ile Abu Dabi arasındaki normalleşme sürecinin aksamasına neden olur mu yönündeki soruya Muşarah, "Hayır olmaz fakat daha önce de söylediğimiz gibi ilişkilerin başlamasının ön koşullarından biri ilhakın durdurulmasıydı. İsrail'in gelecekte ne yapacağını ön göremeyiz ancak ABD'den ve üçlü görüşmelerden (ilhakın uygulanmayacağı) taahhüdümüz var." ifadelerini kullandı.

Yerel basın BAE'den gelen "ilhakın" uygulanmayacağı açıklamasını son dakika olarak verirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada, planın hala masada olduğunu söylemişti.

Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde Orta Doğu barış planının ardından Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimi ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" edeceğini duyurmuştu.

BAE: ABD'den İsrail'in ilhak planının uygulanmayacağı taahhüdünü aldık

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)