Batı'nın Ukrayna'ya göndereceği askeri yardımlar belli oldu
ensonhaber.com

Rusya'nın askeri harekatının ardından başkent Kiev çevresinde silah sesleri yoğunlaşmaya başladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'in Batı'dan destek istemesinin ardından ülkeler art arda askeri yardım yapma taahhüdünde bulundu.

UKRAYNA'YA ASKERİ DESTEK

Buna göre; Polonya, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Birleşik Krallık ve ABD, önemli miktarda askeri teçhizat ve silah sevkiyatına onay verdi.

Polonya, Ukrayna'ya mühimmat, hava hedeflerini yok etmek için akıllı füze setleri ve ayrıca insansız keşif sistemleri ile havan topları gönderme kararı aldı.

GÖNDERİLECEKLER LİSTESİ BELLİ OLDU

ABD'nin Javelin füzeleri, tanksavar silahları, Mi-17 helikopterleri ve diğer bazı askeri teçhizatlardan göndereceği, Belçika'nın ise 2 bin makineli tüfek ve 3.8 bin ton yakıt göndereceği kaydedildi.

Ukrayna ordusuna hangi ülkeden ne şekilde yardım yapıldığı ve yapılmasının planlandığı haritaya yansıdı.

MAKİNELİ TÜFEK, MERMİ, FÜZELER...

Polonya basınından onet'in haberine göre, söz konusu askeri yardımlar kapsamında, Çek Cumhuriyeti 30 bin tabanca, 7 bin saldırı tüfeği, 3 bin makineli tüfek, keskin nişancı tüfekleri ve yaklaşık bir milyon adet mermiyi Ukrayna'ya aktaracak.

Estonya'nın Javelin füzeleri, uçaksavar mühimmatı, 25 bin kuru gıda ambalajı ve tıbbi ekipmanı yola çıkaracağı, yine Fransa ve Yunanistan'ın çeşitli savunma silahları ile Finlandiya'nın 2 bin kurşun geçirmez yelek ve 2 bin adet kaskı Rus saldırısı altındaki ülkeye göndereceği ifade edildi.

Batı'nın Ukrayna'ya göndereceği askeri yardımlar belli oldu

HANGİ ÜLKE NE GÖNDERECEK

Almanya 5 bin kask, bin tanksavar silahı, 500 Stinger karadan havaya füze; İsveç 5 bin elde taşınabilen tanksavar bombası fırlatıcı (Pansarskott 86), 5 bin kask, 5 bin kurşun geçirmez yelek ve 135 bin sahada kullanılması amaçlanan erzak iletecek.

Birleşik Krallık, 2 binden fazla tanksavar ve uçaksavar silahı, mühimmat ve eğitmeni Ukrayna'ya yollayacak. Slovakya, 11 milyon euro değerinde mühimmat ve yakıt; Slovenya çok sayıda kask, tüfek ve mühimmat; Litvanya Stinger füzeleri; Letonya - Stinger ve Javelin füzeleri; Kanada 7,8 milyar Kanada doları değerinde silah ve mühimmat gönderecek.

Yardımlar çerçevesinde Hollanda, mayın tespiti için iki robot, radarlar ve keskin nişancı tüfekleri; Portekiz de çelik yelekler, kasklar, gece görüş cihazları, el bombaları gibi malzemeleri Ukrayna'ya sevk edecek.

İNSANİ YARDIMLAR DA YAPILIYOR

Söz konusu verilerin, Ukrayna'yı desteklemeye karar veren hükümet temsilcilerinin kamuya yaptıkları açıklamalara dayandığına dikkat çekildi.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerin Ukrayna'ya insani yardımları ulaştırdığı bilgisine yer verildi.