BM Nijerya'da kaçırılan kız öğrenciler için devreye girdi

BM Nijerya'da kaçırılan kız öğrenciler için devreye girdi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Nijerya'da Boko Haram tarafından kaçırılan kızların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istedi. BMGK'dan yapılan açıklamada, 200'den fazla kız öğrencinin kaçırılması en şiddetli biçimde kınanarak, "BMGK, kaçırılan kızların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istemekte ve Boko Haram lideri tarafından yapıldığı belirtilen kızların köle olarak satılması tehdidi nedeniyle derin endişe duymaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Kızların güvenli ve sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşmaları için Nijerya ve uluslararası toplumun çabalarından duyulan memnuniyetin kaydedildiği açıklamada, sorumluların yargı önüne çıkarılması gereği belirtildi. Açıklamada, 5 Mayıs'ta Gamboru'da Boko Haram tarafından düzenlenen saldırı da kınanarak uluslararası toplumun Nijerya hükümeti ile yakın bir şekilde çalışması istendi.

"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINACAK"

BMGK açıklamasında, kızların kaçırılması olayının yakın bir şekilde izleneceği ve Boko Haram'a karşı gerekli önlemlerin alınmasının planlandığı kaydedildi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yaptığı açıklamada, Boko Haram'ın BM'de terörist örgüt olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek, Nijerya ile Boko Haram ve örgüt yöneticilerine yönelik gerekli yaptırımların alınması için BM sistemi içinde çalışacaklarını bildirdi.