BM Ukrayna için toplanıyor

BM Ukrayna için toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirmek için TSİ 22.00'de acil olarak toplanacak. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Martin Nesirky, BMGK'da kapalı düzenlenecek toplantıda Ukrayna'daki son gelişmelerin masaya yatırılacağını söyledi.

Nesirky, özel toplantıya Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev'in katılıp katılmayacağına BMGK'nın karar vereceğini belirterek, bu tür durumlarda ilgili ülkenin toplantıya davet edilmesinin teamül olduğunu vurguladı.

BMGK'YA MEKTUP GÖNDERİLMİŞTİ

Ukrayna hükümeti, ülkede ve özellikle Kırım'daki gelişmeler üzerine BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'na mektup göndererek ülkede giderek büyüyen krizin BMGK'da değerlendirilmesini istemişti.

Diplomatik kaynaklar, 15 üyeli BMGK'da Rusya'nın veto yetkisi olan daimi üye olması nedeniyle önemli bir kararın alınmasının beklenmediğini kaydediyor.

Nesirky, Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini de belirterek, BM Genel Sekreteri Danışmanı Robert Serry'nin Ukrayna'da taraflarla görüşmeler gerçekleştirmeye devam ettiğini söyledi.

Ukrayna halkının, gelecekleri hakkında karar verme yetkileri olduğunu ifade eden Nesirky, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması ve şiddetin önlenmesi konusuna vurgu yaptığını belirtti.