Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres, görevini yapmamakla suçlanıyor

Brezilya'da, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Kongre binasına baskınının yankıları sürüyor.

Eski Adalet Bakanı ve başkent Brasilia Federal Bölgesinin eski Güvenlik Bakanı Anderson Torres, baskında ihmali olmasıyla suçlanıyor.

Eski Bakan'a görevi ihmal suçlaması

Yargıç Alexandre de Moraes, Torres'i 8 Ocak'ta eski Bolsonaro yanlılarının Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme baskınında, başkentin Güvenlik Bakanı olarak görevini yerine getirmemekle itham etti.

ABD'ye gitti, dönüş tarihi belirsiz

Yargıç Moraes, Torres hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını açıkladı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Torres'in, geçen hafta tatil için ABD'ye gittiği ve ülkeye dönüş tarihinin bilinmediği kaydedildi.

Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres, görevini yapmamakla suçlanıyor

Evinde arama yapıldı

Soruşturma kapsamında polis ekipleri, Torres'in Brasilia'daki evinde arama yaptı. Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümetinin sözcüsü Senatör Randolfe Rodrigues, barbarlığa müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Silva: Vandallık ve faşistlik

Silva, baskından sonra yayımladığı açıklamada, yapılanları "vandallık ve faşistlik" olarak nitelendirerek Brezilya'da güvenlikten sorumlu olması gereken kişilerin görevlerini yerine getirmediğini belirtmişti.

Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres, görevini yapmamakla suçlanıyor

Baskına seyirci kaldılar

Aşırı sağcı Bolsonaro destekçilerinin kamu binalarına baskın yaptığı sırada bazı polislerin bu duruma seyirci kaldığı ve cep telefonlarıyla o anların fotoğrafını çektiği ortaya çıkmıştı.

Anderson Torres, Bolsonaro döneminde 2019-2022 yıllarında Adalet Bakanı olarak görev yaptıktan sonra başkent Brasilia Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı olarak atanmıştı.

Torres'in görevinden azledilme süreci

Bolsonaro'nun müttefiki olarak bilinen Torres, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı ve Yüksek Mahkeme baskınında ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden azledilmişti.

Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres, görevini yapmamakla suçlanıyor

Brezilya'da kaosa giden süreç

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde sol görüşlü Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Silva'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres, görevini yapmamakla suçlanıyor

Kongre binasına baskın

Ülkede cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım'da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde yine aynı taleple askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Bolsonaro destekçileri, 8 Ocak'ta da ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atarak polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasına girmişti.

Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres, görevini yapmamakla suçlanıyor

Silva ikinci turda kazandı

AA'nın haberine göre, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'yi basan Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılarak kontrol sağlanmıştı.

Devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti.