Deprem sonrası İtalya'da 100 bin kişi evsiz kalabilir

deprem

İtalya’nın orta kesiminde gerçekleşen şiddetli depremin ardından, evsiz ve bakıma muhtaç insan sayısının 100 bini bulma riski olduğu bildirildi.

Ülkenin orta kesiminde, başkent Roma’nın 180 kilometre kadar kuzeydoğusundaki Norcia’da, sabah yerel saatle 07.40’ta meydana gelen ve şu ana kadar hiç can kaybının yaşanmadığı, 20 kişinin yaralandığı 6,5 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgede, çok sayıda kişi evlerini terk etmiş durumda.

EVSİZ SAYISINDA 10 BİNDEN 100 BİNE ÇIKMA RİSKİ VAR

Bölgede 26 ve 30 Ekim’de meydana gelen peş peşe depremler nedeniyle, yerel halkın son günleri sokakta geçirdiği kaydedilirken, depremin vurduğu bölgelerden Marche’nin bölgesel yönetim başkanı Luca Cerisicoli, "Yardıma muhtaç evsiz insan sayısının 25 binden 100 bine çıkma riski var." dedi.

Deprem sonrası İtalya'da acı tablo: 25 bin kişi evsiz VİDEO

AFETZEDELER DEPREMİ ANLATTI

Depremin merkez üssü Norcia’daki tanığı olan bir rahibe, deprem meydana geldiğinde kilisede ayinde olduklarını belirterek, şiddetli sarsıntıyla yere yattıklarını anlattı.

Depremzedelerden biri de yerel saatle 07.40’da "Deprem olduğunu anlayınca, kendimi hemen mutfağın penceresinden dışarı attım." diye konuştu.

Evinin durumunun nasıl olduğu sorulan depremzede, "Evin bir kısmı ayakta, bir kısmı bu tarafa devrilmiş durumda." yanıtını verdi.

Bir başka depremzede ise şunları anlattı:

"Panikle dışarıya çıkıverdim. Çünkü ilk olduğunda hafifti ama yarım saat sonrasında çok ciddi şekilde salladı. Binanın bir sağa bir sola doğru kaydığını gördüm. O panikle kapıya ulaşarak bir anda kendimi dışarı attım."

Depremin ardından evinin durumuna bakan bir depremzede ise kendi evinin sağlam ayakta durduğunu ve şiddetli sarsıntıya dayandığı için mutlu olduğunu ifade etti.

Yıkımın büyük olduğu Norcia’da sivil savunma ve itfaiye ekipleri, riskli bölgeleri güvenlik şeridiyle kapatırken, çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu kent insanına açık alanda yardımda bulunduğu gözlendi.

ROMA'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Bu arada, depremin yoğun şekilde hissedildiği Roma’da da Belediye Başkanı Virginia Raggi, yarın okullarda eğitim-öğretime ara verileceğini açıkladı.

Depremin yaşandığı ve kuzey-güney istikametinde fay hattının bulunduğu Norcia civarında 4 gün önce sık aralıklarla gerçekleşen 2 deprem sonrası, bölge halkının zaten bir süredir evlerinde olmadığı, bu nedenle de 30 Ekim'deki sarsıntının son 36 yılın en şiddetlisi olmasına karşın, can kaybı yaşanmadığı belirtildi.