Doğu Akdeniz'de 8 ülkeden gövde gösterisi
ensonhaber.com

Doğu Akdeniz'de enerji kaynakları nedeniyle yaşanılan gerilim artarken, Kıbrıs'ın güneyinde 8 ülkenin katıldığı tatbikat dikkat çekti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, İsrail ve Mısır'a ait gemi ve savaş uçaklarının katıldığı ve bu yıl sekizincisi düzenlenen "Nemesis" tatbikatında gemi ve petrol platformlarının güvenliğinin sağlanması öne çıktı.

TATBİKATTA GEMİ VE PETROL PLATFORMALARININ GÜVENLİĞİ KONU ALINDI

Nemesis'de arama-kurtarma, tıbbi tahliye operasyonları, denizde sızıntı ve kirliliğin temizlenmesi gibi faaliyetlerin yanında Güney Kıbrıs Rum güçlerinin teröristlerin eline geçen bir petrol platformunu kurtarma senaryosu da tatbik edildi.

PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA RUHSATI VERİLEN BÖLGEDE YAPILDI

Tatbikat, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Fransız Total ve İtalyan Eni şirketlerinden oluşan konsorsiyuma petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği bölgede yapıldı.

Konsorsiyum sondaj çalışmalarına önümüzdeki yılın ilk yarısında başlamayı planlıyor.

ExxonMobil ve Chevron şirketleri de Kıbrıs açıklarında sondaj için Güney Kıbrıs yönetiminden ruhsat almıştı.

Doğu Akdeniz'de 8 ülkeden gövde gösterisi

GÜNEY KIBRIS SAVUNMA BAKANI: MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGEMİZİ KULLANMAMIZ BİZE SORUMLULUKLAR DA GETİRMEKTE

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Haralambos Petridis, tatbikatın başlaması öncesinde yaptığı açıklamada "Münhasır ekonomik bölgemizi kullanmamız (MEB) bize sadece yarar değil, aynı zamanda sorumluluklar da getirmektedir" diyerek bu sorumluluklara sıkı sıkıya bağlı oldukları taahhüdünü vurguladı.

Doğu Akdeniz'de 8 ülkeden gövde gösterisi

Doğu Akdeniz'de 8 ülkeden gövde gösterisi