- Haberler
- Dünya Haberleri
- İngiliz vekiller: Türkiye'ye yönelik tutumu sertleştirin
İngiliz vekiller: Türkiye'ye yönelik tutumu sertleştirin
- Ajanslar
- 10.03.2017 - 10:06

İngiliz parlamentosu, Perşembe günü, 16 Nisan referandumu öncesinde Türkiye'deki son durumun ele alındığı 90 dakikalık bir oturum yapıldı.
Parlamentodan İngiliz hükümetine 'Türkiye'ye yönelik tutumu sertleştirme' çağrısı geldi.
DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLDİ
Oturuma katılan 20'ye yakın milletvekili, hükümete 15 Temmuz darbe girişiminin ardından insan hakları ihlallerinin arttığı gerekçesiyle Türkiye'ye yönelik tutumunu sertleştirme çağrısı yaptı.
BBC Türkçe'nin haberine göre, milletvekilleri ayrıca, Türkiye'deki durumun İngiliz Parlamentosunun Genel Kurulu'na taşınması girişimde bulunma kararı aldı.
İngiliz vekil Joan Ryan
"TİCARET ANLAŞMALARI, İNSAN HAKLARININ YERİNİ ALAMAZ"
Oturum, başkent Londra'nın kuzeyinde, Türk, Kürt ve Kıbrıs kökenlilerin yoğun bir şekilde yaşadığı Enfield North'un İşçi Partili Milletvekili Joan Ryan'ın girişimi ile toplandı.
İşçi Partili Milletvekili Joan Ryan, oturumda yaptığı konuşmada, Başbakan Theresa May'i Ankara ziyareti sırasında silah anlaşmasına imza atarken, insan hakları ihllaleriyle ilgili iddialar konusunda sessiz kalmakla eleştirdi.
İşçi Partili milletvekili, "Ticaret anlaşmaları asla insan haklarının yerini alamaz. Hükümet, Türkiye ile ilişkilerinde insan haklarını gündemine almıyor." diye konuştu.
"ARKADAŞLARIMIN CAN GÜVENLİĞİ YOK"
Galler İşçi Partisi'nden Ann Clwyd ise, Türkiye'deki hükümetin, İngiltere'den aldığı silahları 'eninde sonunda kendi halkının üzerinde kullanacağını' öne sürdü.
Clwyd, "Dört Türk arkadaşım buraya sürgüne geldiler. Çünkü Erdoğan tarafından mitinglerde hedef gösterildiler ve can güvenliklerinden endişeliler. Türkiye'de birçok akademisyen, gazeteci ve yazar, sıranın kendilerine ne zaman geleceğini soruyor." dedi.
Galler İşçi Partisi'nden Ann Clwyd
"KOMİK OLMAKTAN SAÇMA OLMAYA DOĞRU"
Oturuma katılan iktidardaki Muhafazakâr Parti Milletvekili Sir Edward Garnier, kendisinin Türkiye ile ilgili 2015 yılında yayımlanan bir raporun yazarları arasında olduğunu anımsatarak, o dönem Türkiye'deki bazı basın organlarının ve yorumcularının kendisini 'Fethullah Gülenci olmakla suçladığını' belirtti.
Garnier, Türkiye'de yaşananların 'komik olmaktan saçma olmaya' doğru evrildiğini de sözlerine ekledi.
Muhafazakâr Parti Milletvekili Sir Edward Garnier
HÜKÜMETTEN ELEŞTİRİLERE CEVAP
Hükümet adına söz alarak eleştirelere yanıt veren Parlamento Dış İlişkiler Komitesi Sekreter Yardımcısı Muhafazakar Parti Milletvekili Tobias Ellwood, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu belirterek, ikili ilişkilerde insan hakları da dahil uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin açıkça ifade edildiğini söyledi.
Tobias Ellwood
"ÇOK GEÇ KALMIŞ OLABİLİRİZ"
Oturumun sonunda yeniden söz alan İşçi Partili Ryan, hükümetin yanıtını 'hayalkırıklığı' olarak nitelendirerek, "Türkiye konusunda hükümet yeterince eleştirel değil. İleride daha sert bir tutum takınmadığı için pişman olabilir. Sesimizi yükselttiğimizde Türkiye için çok geç kalmış olabiliriz." diye konuştu.
Theresa May