İngiltere, kimyasal saldırıda üçüncü Rus ajanı tespit etti
AA

Eski Rus ajanlar Sergei Skripal ile kızı Yulia Skripal, İngiltere'nin Salisbury kentinde zehirlenme vakasıyla gündeme gelmiş, yaşanan olay Londra-Moskova hattında gerilime neden olmuştu.

İngiltere polisi, zehirlenmeyle ilgili üçüncü bir Rus casusun kimliğini belirlediğini duyurdu.

ÜÇÜNCÜ CASUSUN KİMLİĞİ PAYLAŞILDI

Polisten yapılan açıklamaya göre, İngiltere'deyken Sergey Fedotov takma adını kullanan Denis Sergeev, eski Rus casusu Sergey Skripal, kızı Yulia ve eski polis memuru Nick Bailey'i öldürmeye çalışmakla suçlandı.

Sergeev'e, 3 cinayete teşebbüsün yanı sıra Sergey Skripal'i öldürmeye yönelik komplo kurmak, Yulia Skripal ve Nick Bailey'e ağır bedensel zarar vermek, kimyasal silah bulundurmak ve kullanmak da dahil olmak üzere 7 suç yönetildi.

İngiltere, kimyasal saldırıda üçüncü Rus ajanı tespit etti

"RUS ASKERİ İSTİHBARAT SERVİSİYLE İLİŞKİLİ"

Polis, Denis Sergeev'in yanı sıra daha önce kimlikleri tespit edilen diğer 2 saldırgan Aleksandr Mişkin ve Anatoliy Çepiga'yı, Rus askeri istihbarat servisi GRU'yla ilişkilendiren kanıtlar bulduklarını duyurdu.

Komiser Yardımcısı Dean Haydon, yaptığı açıklamada, soruşturma ekibinin, bu 3 kişinin daha önce Rusya dışında yürütülen operasyonların bir parçası olarak Rus devleti adına beraber çalıştıklarını gösteren deliller elde ettiklerini bildirdi.

"TEHLİKELİ KİŞİLER" AÇIKLAMASI

Haydon, "3'ü de tehlikeli kişiler. İngiltere'de insanları öldürmeye çalıştılar ve ayrıca bilinmeyen yollarla İngiltere'ye son derece tehlikeli bir kimyasal silah getirdiler." dedi.

İngiltere, kimyasal saldırıda üçüncü Rus ajanı tespit etti

2018'DEKİ KİMYASAL SALDIRI

Eski bir çifte ajan olan Sergei Skripal ile kızı Yulia Skripal, 4 Mart 2018'de İngiltere'nin Salisbury kentinde zehirlenmişti. Saldırıda Noviçok sinir gazının kullanıldığı tespit edilirken hem Sergei Skripal ile kızı hem de olayı soruşturan polis memuru Nick Bailey, hastanede kaldırılmıştı.

İngiliz hükümeti, Rusya'yı cinayete teşebbüsle suçlarken ve bazı Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karar vermişti. 28 ülkenin İngiltere'ye aynı şekilde destek verdiği olayda, Mart 2018'in sonuna kadar toplamda 153 Rus diplomat sınır dışı edilmişti.

Rusya ise suçlamaları reddederek, sınır dışı edilmelere aynı şekilde karşılık vermişti.

İngiltere, kimyasal saldırıda üçüncü Rus ajanı tespit etti

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)