İngiltere korona aşısını Uganda'da deneyecek
İHA

Rusya'nın koronavirüs aşısını tescillediğini duyurması, dünya gündemininin birinci sırasını almış durumda.

İki hafta sonra hazır hale geleceği açıklanan Rus aşısının yanında, dünyanın farklı ülkelerinde de aşı çalışmaları devam ediyor.

İngiltere'deki Imperial College London Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşısında ise Aralık'ta klinik deneylerin başlayacağı duyuruldu.

KLİNİK TESTLER UGANDA'DA YAPILACAK

Aşının klinik deneyleri ise Uganda'da yapılacak.

Açıklama, Uganda Virüs Araştırma Enstitüsü'nden (UVRI) geldi.

Enstütüden yapılan açıklamada, İngiltere'deki Imperial College London Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşısının yeni klinik denemelerine katılmak için üniversite ile görüşmelerin yapıldığını belirtildi.

UVRI Direktörü Profesör Pontiano Kaleebu, İngiltere'de geliştirilmekte olan aşının klinik denemelerinin ülkelerinde başlaması için gereken protokolün hazırlandığını duyururken, Uganda'da uygulanacak testlerin Aralık ayı itibarıyla başlayacağını dile getirdi.

İngiltere korona aşısını Uganda'da deneyecek

"FARKLI İNSAN GRUPLARI ÜZERİNDE TEST EDİLMESİ GEREKİYOR"

Pontiano Kaleebu, ülkede denemelerin yapılmasının koronavirüs aşısı arayışına büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Başarılı aşıların farklı insan grupları üzerinde test edilmesi gerekiyor. Burada denemeler yapılırsa aşının geliştiricileri aşının Afrika kıtasındaki etkinliğini bilecek ve bu da daha iyi bir temsil sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Aşıların Afrika ülkelerinde denenmesine ilişkin gelen tepkilerin yersiz olduğunu ifade eden Kaleebu, potansiyel aşının Uganda'da denenmesinin faydalı olacağını vurguladı. Kaleebu, ülkedeki antibiyotiklerin dahi yabancılar tarafından üretildiğinin unutulmaması gerektiğini belirterek Uganda halkının klinik denemelere katılacağına inandığını ifade etti.

"DENEMELERE KATILAN ÜLKELER AŞILARI DAHA HIZLI ALACAK"

Daha önce insanlar üzerinde gerçekleştirilen ilk aşı denemelerinin başarılı olduğunu belirten Imperial College Üniversitesi'nin aşı denemelerine Afrika ülkelerinin katılmasının önemli olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, denemelere katılan kişilerin lisans aldıktan sonra aşıyı alma şansının daha yüksek olduğunu ifade etmişti. Moetri, "Bu nedenle Afrika ülkelerinin aşı denemelerine girmesi önemlidir. Bu durum denemelere katılan ülkelerin aşıları herhangi bir yerde olduğundan daha hızlı almalarını sağlayacak." demişti.

İngiltere korona aşısını Uganda'da deneyecek

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)