İngiltere Parlamentosu: Anlaşmasız AB'den ayrılmayalım
İHA

İngiltere Başbakanı Theresa May’in güven oyu almasıyla birlikte Parlamento'ya sunacağı "B Planı" merak konusu olurken, May, sadece Kuzey İrlanda sınırları üzerinde durdu.

İngiltere Parlamentosu: Anlaşmasız AB'den ayrılmayalım

7 FARKLI KONU ÜZERİNDE OYLAMA

Bugün gerçekleştirilen toplantıda ise 7 farklı konu üzerinde oylama gerçekleştirildi. İlk olarak gerçekleştirilen oylamada, İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’nin teklifi değerlendirildi. Corbyn’nin teklifi ise anlaşmasız bir şekilde Brexit’i iptal edip, ikinci bir oylama gerçekleştirilmesi yönünde oldu. Corbyn’in teklifi, 298’a karşı 327 oyla reddedildi.

İkinci olarak, İskoç Ulusal Partisi ve Galler partisi Plaid Cymru’nun teklifi oylandı. Bu teklif de anlaşmasız Brexit’i seçenek dışı bırakmayı ve AB’den çıkış sürecinin uzatılmasını talep ediyordu. Bu teklif ise 39’a karşı 327 oyla reddedildi.

Üçüncü sırada, Muhafazakar Parti milletvekili Dominic Grieve’in teklifi oylandı. Grieve 29 Mart’taki AB’den ayrılık tarihinden önce, 20-26 Mart tarihleri arasında Parlamento’nun Brexit üzerine altı günlük bir oturum gerçekleştirmesini, bunun sonucunda da ikinci bir Brexit oylaması yapılmasını talep etti. Teklif, 301’e karşı 321 oyla reddedildi.

İngiltere Parlamentosu: Anlaşmasız AB'den ayrılmayalım

BREXİT'İN ERTELENMESİ REDDEDİLDİ

Dördüncü olara,k İşçi Partisi milletvekili Yvette Cooper’ın teklifi oylamaya sunuldu. Cooper, Theresa May’in yapacağı teklifin kabul edilmemesi durumda Brexit’in, 29 Martta yapılmasını değil 31 Aralık 2019’a ertelenmesini talep etti. Cooper’ın talebi, 298’e karşı 321’le reddedildi.

Beşinci teklif ise İşçi Partili Rachel Reeves’in önerisiydi. Reeves, herhangi bir tarih belirtmeden AB’den, Brexit müzakerelerini uzatmayı talep ediyordu. Reeves’in bu önerisi, 290’a karşı 322 oyla reddedildi.

İngiltere Parlamentosu: Anlaşmasız AB'den ayrılmayalım

"AB'DEN AYRILIK ANLAŞMALI OLMALI"

Muhafazakar Parti Milletvekili Dame Caroline Spelman ve İşçi Partisi Milletvekili Jack Dromey’nin teklifi ise Parlamento'da kabul edilen ilk teklif olurken, teklif maddesi, Avrupa Birliği'nden ayrılığın kesinlikle anlaşmalı olması yönündeydi.
Oylaması yapılan son teklif olan Muhafazakar Milletvekili Sir Graham Brady, backstop yerine alternatif düzenlemeler için AB ile müzakere yapılmasını talep etti. Teklif, 301’e karşı 317 oyla kabul edildi.

Başbakan Theresa May’in teklifi ise AB ile herhangi bir anlaşmaya varmadan 29 Mart’ta, Avrupa Birliği’nden ayrılmamasını talep ediyor. Teklif 310 olumsuz oy alırken, 318 ile kabul edildi. Yapılan bu oylama, Theresa May için siyasi süreç içerisinde stresinin daha da artacağının sinyalini verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)