İngiltere'deki İşçi Partisi, İsrail'e karşı yaptırımları destekledi
AA

İngiltere'deki ana muhalefetteki İşçi Partisi, İsrail'in Filistin halkına karşı olan tutumunu Apartheid rejimine benzeterek yeni bir önergeyi kabul etti.

İSRAİL'LE SİLAH TİCARETİNİN DURDURULMASI İSTENDİ

Parti lideri Keir Starmer'ın başkanlığında düzenlenen partinin sonbahar konferansında, yasa dışı eylemleri nedeniyle İsrail'e karşı yaptırımların desteklenmesi, İngiltere'nin İsrail'le silah ticaretini durdurması ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerle ticaretin sonlandırılmasının talep edildiği önergeye destek verildi.

İngiltere'deki İşçi Partisi, İsrail'e karşı yaptırımları destekledi

"İSRAİL, FİLİSTİN'İN KADERİNİ TAYİN ETME İHTİMALİNİ ORTADAN KALDIRIYOR"

Parti üyelerinin çoğunluğu tarafından kabul edilen önergede, "Filistin topraklarının hızlandırılmış yerleşim inşası yoluyla fiili ilhakı ve İsrail'in, ilhaka devam etme niyetine yönelik açıklamalarının yanı sıra Filistin'in kendi kaderini tayin etme ihtimalini ortadan kaldırmaya niyetli olduğu her zamankinden daha açık." ifadesi kullanıldı.

Batı Şeria'nın işgalinin ve Gazze ablukasının sona ermesinin talep edildiği önergede, Filistinlilerin evlerine dönme hakkı desteklendi.

İngiltere'deki İşçi Partisi, İsrail'e karşı yaptırımları destekledi

"KONFERANS SALDIRIYI KINIYOR"

Ayrıca, önergede, "Konferans, Filistin'de devam eden Nekbe'yi, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldıran militarize şiddetini, Şeyh Cerrah'tan zorla yerinden edilmeyi ve Gazze'ye yönelik ölümcül saldırıyı kınıyor." ifadesine yer verildi.

İngiltere'de Filistinliler için barış ve adalet kampanyaları yürüten Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC), söz konusu önergeyi "tarihi" olarak nitelendirdi.

PARTİ ÜYELERİ HALA FİLİSTİNLİLERİ DESTEKLİYOR

Önerge, İşçi Partisi liderliği için bağlayıcı olmamakla birlikte parti üyelerinin hala Filistinlilerin haklarını desteklediğine işaret ediyor.

Öte yandan, her platformda Filistin davasına verdiği desteği dile getiren eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in ardından parti liderliğine seçilen Starmer, Filistin davasına yeterince destek vermemekle eleştiriliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)