İsveç, NATO üyeliği için resmi başvuru yapacak
ensonhaber.com

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşta aylar geride kalırken Finlandiya ve İsveç, NATO'ya katılım yönünde karar aldı.

Süreç tüm dünya tarafından takip edilirken İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, resmi başvuru ile ilgili açıklamada bulundu.

Başbakan Magdalena Andersson, ana muhalefet partisi lideri Ulf Kristersson ile düzenlediği basın toplantısında konuyu ele aldı.

"İsveç için en iyi şey olacak"

Andersson, İsveç Parlamentosu'nda geniş bir çoğunluğun NATO'ya katılmayı desteklediğini belirterek, "İsveç ve İsveç halkı için olacak en iyi şey NATO'ya katılmak olacak." ifadelerini kullandı.

NATO'da yer almayla ilgili başvuruyu yapmaya karar verdiklerini belirten Andersson, "NATO'ya, ittifaka üye olmak istediğimizi bildireceğiz." dedi.

"Savunmasız konumdayız"

Karar, İsveç'in yasama organı Riksdag'da NATO meselesiyle ilgili tartışmanın ardından yapılan olağanüstü hükümet toplantısında alındı.

Andersson, "Başvurumuz işlenirken, İsveç savunmasız bir konumda olacak." diye konuştu. Öte yandan başvurunun, 3 gün içinde yapılacağı kaydedildi.

"Topraklarımızda kalıcı üs ve nükleer silah istemiyoruz"

Avrupa ve İsveç'in "şimdi yeni ve tehlikeli bir gerçeklikte yaşadıklarını" dile getiren Andersson, üyeliklerinin onaylanması halinde topraklarında kalıcı NATO askeri üsleri ve nükleer silahlar istemediklerini vurguladı.

İsveç, NATO üyeliği için resmi başvuru yapacak

Norveç: Yeni fırsatlar sunacak

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, hem İsveç hem de Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvuracak olmasının, İskandinav bölgesine savunma ve güvenlik politikasında "yeni fırsatlar" sunacağını söyledi.

Huitfeldt, iki ülkenin katılım sürecinin aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının güvenlik politikasında nasıl büyük ve kalıcı değişikliklere yol açtığını da gösterdiğini sözlerine ekledi.