İtalya Başbakanı'ndan eşcinsel çıkışı
Ajanslar

Dünya genelinde 1 milyar 300 milyon inananı bulunan Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan Şehir Devleti'ni topraklarında barındıran İtalya, medeni birlikteliklere ilişkin yasa tasarısının çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından ikiye bölündü.

İtalya Başbakanı'ndan eşcinsel çıkışı

LGBT YETERSİZ DEDİ

Eşcinsel hakları savunucusu LGBTİ örgütleri, yıllardır bekledikleri bu yasayı "iyi bir adım, ancak yetersiz" diye nitelerken, insan hakları savunucuları ve yasayı meclise sunan iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti (PD) adeta bir bayram havası içine girdi.

MUHAFAZAKARLAR BAŞBAKAN'A TEPKİ GÖSTERDİ

Katolik Kilisesi, muhafazakar kanat ve sağ tandanslı siyasi partilerde ise büyük hayal kırıklığı yaşandı.

Söz konusu partiler yasayı referanduma götürmeyi hedeflediklerini belirtirken, Katolik örgütleri ise sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya yasayı onaylamama çağrısı yaptı.

İtalya Başbakanı'ndan eşcinsel çıkışı

"REFERANDUM'U BOYKOT EDERİZ" TEHDİDİ

Katolik dünyasından ayrıca, Başbakan Matteo Renzi'nin geleceği için kritik önem taşıyan ve sonbaharda yapılması planlanan anayasal reformlara ilişkin referandumu boykot etme tehditleri de geldi.

"YASANIN KABULÜ HERKES İÇİN YENİLGİ"

Kilise'nin İtalya'daki Temsilcisi İtalyan Episkoposlar Konferansı'nın (CEI) yayın organı Avvenire gazetesi, "Yanlış bir yasa" diye manşetten gördüğü haberle eleştirisini ortaya koydu. CEI Genel Sekreteri Monsenyör Nunzio Galantino, bu yasanın güvenoyu almasının herkes için bir yenilgi olduğunu söyledi.

BAŞBKAN CEVAP VERDİ

Yasanın kabul edildiği günün, herkes için bir bayram olduğunu savunan Başbakan Matteo Renzi ise, buna karşı çıkanları ve hükümetini eleştirenlere cevap verdi.

"YASA DOĞRUYSA HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Dün akşam RAI 1 kanalındaki bir programa katılan Renzi, "Katolik dünyasının ve hiyerarşinin yasa hakkındaki olumsuz tavrı açıkçası beklenen bir şeydi. Ancak bir yasa doğruysa, bunu bazılarının muhalefetine rağmen hayata geçirmelisiniz" ifadelerini kullandı.

"İNCİL'İN DEĞİL ANAYASA'NIN ÜZERİNE YEMİN ETTİM"

"Ben de bir Katolik'im, ama laik siyaset yapıyorum" diyen Renzi, "İncil'in üzerine değil Anayasa'nın üzerine yemin ettim. Bu yasaya karşı olanlara kesinlikle saygı duyuyorum ve bu tür polemiklerin olacağını da biliyordum" ifadelerini kullandı.

"BEDELİNİ GÖZE ALDIM"

Ülke tarihinin en genç başbakanı olan 41 yaşındaki Renzi, bunun bedelini seçimlerde ödemeyi göze aldığını da ekledi.