Kıbrıs müzakereleri olumlu geçti

Kıbrıs müzakereleri olumlu geçti

Kıbrıs'ta bir buçuk yıldır askıda olan müzakere süreci bugün resmen başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Nikos Anastasiadis BM denetimindeki Lefkoşa ara bölgede yarım asırdır devam eden soruna hızlı bir çözüm bulmak amacıyla bir araya geldi.

Heyetler arası görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs misyon şefi Lisa Buttenheim, tarafların uzlaşmaya vardığı 2 sayfa ve 8 maddelik metni okudu.

FEDERAL KIBRIS'IN ANA HATLARI

Türk ve Rum liderler arasında son 4 aydır pazarlıklara konu olan ortak metin, yeni kurulacak Federal Kıbrıs'ın da ana hatlarını oluşturuyor. Ortak metindeki en önemli unsurlar şöyle:

TEK EGEMENLİK TEK VATANDAŞLIK

- Yeni devlet siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu iki bölgeli federasyona dayalı olacak.
- BM ve AB'nin üyesi olarak tek vatandaşlık, tek temsiliyet ve BM'ye üye ülkelerin sahip olduğu özellikte tek egemenliği bulunacak.
- Egemenlik Kıbrıslı Türk ve Rumlara eşit yayılacak.
- Kurucu devletler yetkilerini federal hükümetten bağımsız kullanacak.
- Birleşik Kıbrıs vatandaşları ayrıca Türk ve Rum kurucu devletinden herhangi birinin vatandaşı olacak.

REFERANDUM DÜZENLENECEK

- Hiçbir taraf diğer taraf üzerinde otorite ve idari yetkiye sahip olmayacak.
- Birleşik Kıbrıs, her iki tarafta eş zamanlı ve ayrı ayrı düzenlenecek referandumdan sonra ortaya çıkacak.
- Başka bir ülke ile herhangi bir şekilde kısmi veya bütün olarak bölünme birleşme ya da ayrılma hakkı yasaklanacak.

6 ADIMDA ÇÖZÜM

2008'de başlayan BM müzakerelerinde Kıbrıs sorunu 6 ana başlıkla ele alınıyor. Yönetim, mülkiyet, toprak, AB ile ilişkiler, ekonomi ve garantiler başlığı altındaki müzakerelerde bugüne kadar önemli ilerlemeler sağlandı. Bu nedenle Türkiye ve KKTC, hızlı bir süreçle sorunun 3 ayda çözülebileceğini savunuyor.

DAVUTOĞLU: BU YENİ BİR AŞAMA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,dün katıldığı Avrupa Birliği-Türkiye Siyasi Diyalog Toplantısı'nda Kıbrıs konusunun geniş şekilde ele alındığını belirterek "Son derece olumlu bir hava var" dedi.

Toplantı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, adadaki iki tarafın, ortak metin etrafından oldukça uzun bir süre müzakerede bulunduklarını kaydeden Davutoğlu, "Tabii bu ortak metin herhangi bir açıklama metni değil. Bu bir anlamda bir müzakere çerçevesi de oluşturdu. Bazen tıkanmalar yaşandı. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının çok iyi niyetli ve yapıcı girişimleriyle bunların önemli kısmı aşıldı" diye konuştu.

Davutoğlu son dönemde Kıbrıs'ta çözüm süreci bağlamındaki görüşmelerin ciddi bir ivme kazandığına dikkati çekti. Son yıllarda ilk defa bütün ilgili aktörlerin bu sürece katkıda bulunma konusunda güçlü bir irade sergilediklerini aktaran Davutoğlu, "Birleşmiş Milletler (BM), AB, garantör devletler olarak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile ABD çok ciddi çaba sarf ettiler. Bu yeni bir aşama" ifadesini kullandı.