Küba'da bir barmen bir doktordan daha fazla kazanıyor

küba

Küba’da devlet memurlarının daha çok para kazanmak için işlerini bırakıp barmenlik, otellerde garsonluk ya da taksicilik yapıyor. Slate’nin haberine göre ekonomistler, başkent Havana’da barmenlik yapan bir kişinin bahşişlerle beraber Havanalı bir doktordan daha fazla para kazandığını belirtiyor.

Kübalı doktorların maaşı 2014 yılında yapılan zamla aylık 25 dolardan 67 dolara çıkarılmıştı. 13 dolar olan hemşire maaşı ise 25 dolar olmuştu.ABD Başkanı Barack Obama’nın Mart ayında yaptığı ziyaretten sonra bu ülkeye uygulanan bazı yaptırımların kaldırılacağını açıklamıştı.

1959 yılından bu yana sosyalizmle yönetilen Küba da ABD’nin bu hamlesine karşılık liberalleşme sinyalleri vermiş ve turizm harici özel teşebbüslerin dükkan açmasına izin vereceğini duyurmuştu.

SİS PERDESİ ALTINDAYDI

Küba’nın bu hamle ile ekonomisini daha da büyütmeyi hedeflediği tahmin ediliyor.

California Üniversitesi profesörü Richard Feinberg, “Bugüne kadar Küba’da özel sektör bir sis perdesi altındaydı” derken, bu adımın Küba’da özel sektör için öncü olacağını belirtti. İşletmelerin çoğunun devlet kontrolünde olmasına karşın Küba restoran, otel gibi turizme yönelik özel teşebbüslerin açılmasına izin veriyordu.