Rumlar kumar için kiliseden destek aldı

kumar

Milliyet'te yer alan habere göre Kıbrıslı Rumlar, ekonomik krizden kurtuluş reçetesi olarak kumarhane açma çalışmalarına hız verdi. Rumların, KKTC'deki kumarhanelere gitmesini engellemeyi düşünen Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, kumarhane konusunda Kilise'nin de tam desteğini aldı. Hatta Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Yeşil Hat üzerinde bulunan ve 1974'ten beri BM Barış Gücü tarafından kullanılan Ledra Palace Oteli'ni Amerikalı yatırımcılara kiralamak için çalışma başlattı.

Amerikalı yatırımcıların da Yeşil Hat üzerine kumarhane kurmak istediği öne sürüldü. KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da, Rumların kumarhane açmaya karar vermesini, ekonomik krizdeki Rumların bir çıkış yolu olarak gördüğünü ifade etti.

Kıbrıslı Rumları kumarhane kurmaya iten süreç, ekonomik krizin ülkede etkili olması ile başladı. Binlerce Rum'un Kuzey Kıbrıs'a geçerek kumar oynamasını ‘paraların sahte devlete gittiği' şeklinde değerlendiren Anastasiadis yönetimi, birçok ülkeden yatırımcıları Ada'ya davet etti.

MALEZYALI KUMARHANELER KRALINA DAVET

Anastasiadis, en son Asya ve İngiltere'de ‘resort' tipi kumarhanelere sahip olan Malezyalı işadamı Tan Sri Lim Kok Thay'i adaya çağırdı.

Malezyalı işadamına, Güney Kıbrıs'ta kurmak istedikleri kumarhane hakkında ilk elden geniş bilgi veren Anastasiadis'in, “Yapacağınız yatırımlarda, sizlere kolaylıklar sağlayacağız” dediği ifade edildi. Kıbrıs'a yatırım yapmak istediğini belirten Kok Thay'in da, ‘şartları değerlendirdikten sonra süreci tamamlayacaklarını' kaydetti. Kok Thay'a, Rum lider ile görüşmesinden sonra Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Başpiskopos II. Hrisostomos'la da görüştü.
Görüşmelerde, KKTC'deki kumarhanelere giden Rumlar ve turist sayılarının ele alındığı, Ada'da ciddi bir kumar turizmi potansiyelinin olduğunun ele alındığı öğrenildi.

200 BİN RUM KUMAR İÇİN KZUEY'E GEÇİYOR

KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahapoğlu, Güney'e kumarhane açılmasından sonra Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik yara almayacağını savundu. Aşıkoğlu, ”sırf kumar amaçlı 200 bin civarında Rum'un Kuzey'e geçtiğini” belirtti.

Rumların kumarhane açmasından sonra uzun vadede şans oyunları sektörünü adada büyüyeceğini kaydeden Şahap Aşıkoğlu, ‘Rumlar ile Türklerin ortak projeler yapabileceğine' işaret etti.

"ŞANS OYUNLARI SOSYAL YARADIR"

Şans oyunları sektörünün büyük risk taşıdığını da dikkat çeken Aşıkoğlu şöyle devam etti; ”Ada'nın iki yanında şans oyunları sektörünün olması Kıbrıs Adası'nın aynen Macao gibi bir kumarhaneler adası gibi anılmasına yol açabilir. Her iki taraftaki turizm otoritelerinin bu konuta çok dikkatli olması gerekmektedir. Şans oyunları sektörü turizm sektörü için bir zenginlik olarak kalmalıdır. Küçük bir ada oluşumuzdan dolayı şans oyunları sektörünün yaratacağı kumar bağımlılığı sosyal olarak çok büyük yaralar açabilir. ”

KUMAR SEKTÖRÜNDE 10 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

KKTC'de 26 kumarhane faaliyet gösteriyor. 6 bin yan sektörle beraber en az 10 bin çalışanı var. Vergi, harç ve diğer katkılarla devletin kasasına yıllık 70 milyon dolar doğrudan katkısı bulunuyor. Havayollarında yıllık 500 bin koltuk payı var. Ülkedeki otellerde 700 bin geceleme payına sahip.

Maaş ödemeleri, piyasaya ödenen masraflar gibi reel ekonomiye katkısı yıllık 200 milyon dolar. Kıbrıslı Rumların, 2014'ün ilk altı ayında KKTC'de otel ve kumarhanelerde yaklaşık 6 milyon euro harcadığı kaydedildi.

"OTEL YIKILMASIN, İŞLETİLSİN"

Amerikalı yatırımcılarla da görüşen Hrisostomos'un, Kilise mülkü olan Ledra Palas Otel'ini, uzun vadeli bir şekilde otel olarak kiralamak istediği ifade edildi. Rum Fileleftheros gazetesi, Amerikalıların otele resort tipi kumarhane işletme izni istediklerini kaydetti. Gazete otelin restorasyonu için ise 15 milyon euro'nun harcanmasının beklendiğini belirtti.

Hrisostomos da, “Hedefimiz, otelin yıkılmasını engellemek, tamir edip yenilemek ve mümkün olan en kısa zamanda işletmeye açmaktır” dedi.

Hrisostomos, 1974'ten beri oteli kullanan BM Barış Gücü konusunun ise Rum yönetimi ile BM arasında halledileceğini söyledi.

Rum Papaz, “Hükümetin askerlerin içeriden çıkmasını kabul edeceğini zannediyorum. Mevzilerini dışarıda tutabilirler, hemen yanda
başka binalar var, otel yerine onları kullanabilirler” dedi.