Rusya, ABD'nin büyükelçi yardımcısını sınır dışı etti
İHA

Rusya-Ukrayna arasında alevlenen savaş iddialarına her geçen gün bir yenisi eklenirken, Moskova’dan kritik bir adım geldi…

ABD’NİN BÜYÜKELÇİ YARDIMCISI SINIR DIŞI EDİLDİ

Buna göre Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçi Yardımcısı Bartla Gorman'ı ülkeden sınır dışı etti.

Bu kararın; Beyaz Saray’dan yapılan ‘Rusya'nın hala Ukrayna'yı yanıltma operasyonları ya da uydurma bahaneler kullanarak işgal etme ihtimali olduğunu’ açıklamanın yapılması nedeniyle alındığı öne sürüldü.

“RUSYA'NIN HER AN UKRAYNA'YI İŞGAL EDEBİLECEĞİ BİR ZAMAN DİLİMİNDEYİZ”

İddiayı, günlük basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki duyurdu.

Psaki, “Ukrayna işgaline yol açabilecek yanıltma operasyonları ya da bahaneler olabilir. Rusya'nın her an Ukrayna'yı işgal edebileceği bir zaman dilimindeyiz.” diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda toplu mezarlar bulduklarını iddia ettiğini anımsatan Psaki, bunun da işgal için kullanılacak bir uydurma haber olabileceğini savundu.

Rusya, ABD'nin büyükelçi yardımcısını sınır dışı etti

‘DİPLOMATİK TEMASLAR SÜRÜYOR’

ABD'nin hala Ukrayna konusunda diplomasi kapısını açık bıraktığının altını çizen Psaki, bu konuda birçok kanaldan diplomatik temasları sürdürdüklerini dile getirdi.

Psaki, Rusya'nın Luhansk'ı “bağımsız bir cumhuriyet” olarak tanıyacağı iddialarına ilişkin ise bunun gerçekleşmesi halinde tüm seçeneklerin masada olduğunu vurguladı.

HAVAN TOPLARI İLE SALDIRI

Beyaz Saray'ın bu açıklamasının ardından Rus haber ajansları, Ukrayna'nın ateşkesi ihlal ederek 2015 yılında bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki dört bölgeye havan toplarıyla saldırdığı haberini geçti.

Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi'ne göre, Ukrayna askeri kuvvetleri, 17 Şubat Perşembe günü saat GMT 02:30'da (TSİ 5:30) Lugansk Halk Cumhuriyeti'ndeki dört bölgeye havan topları ve el bombaları ile saldırdı.

İsmi açıklanmayan kaynaklara göre bir Rus yetkili, Ukrayna'nın bu havan topu saldırısı ile 2015'te üzerinde anlaşmaya varılan Minsk Anlaşması'nı ihlal ettiğini söyledi.

Rusya, ABD'nin büyükelçi yardımcısını sınır dışı etti

‘MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEK’

Kremlin daha önce, Ukrayna'yı Donbass bölgesinde herhangi bir provokasyona imza atması veya orada yaşayan Rus vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırı girişiminde bulunmasına müsamaha göstermeyeceği konusunda uyarmıştı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), Ukrayna Kuvvetlerinin Donetsk'in eteklerini bombaladığını açıkladı.

RUS AYRILIKÇILAR, ANAOKULUNU VURDU

Ukrayna'nın saldırdığı iddialarının ardından yeni bir gelişme ise Ukrayna'da yaşandı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Rusya yanlısı milisler tarafından ateşlenen roketin Luhansk bölgesinde yer alan Stanytsia Luhansk'taki bir anaokuluna isabet ettiği bildirildi.

Kentin yarısı elektriksiz kaldı. Ukrayna Silahlı Kuvvetler tarafından sığınaklardaki sivillerin acilen tahliye edildiği belirtildi.

Saldırıda çocukların yara almadığı aktarıldı.

Rusya, ABD'nin büyükelçi yardımcısını sınır dışı etti

RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN DUMANLAR YÜKSELDİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Rusya Büyükelçiliği'nde de dumanlar yükseldi.

Büyükelçilik önüne gelen basın mensupları, jandarmanın bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri aldığını da kaydetti.

Büyükelçilik binasından çıkan dumanların daha sonra kaybolduğu gözlendi.

Konuya ilişkin büyükelçilik binasında evrak yakıldığı veya içerde muhtemel bir yangın çıkmış olması ihtimali üzerinde duruluyor.

ABD: RUSYA İLAVE 7 BİN ASKER DAHA GÖNDERDİ

Havan topu saldırısı haberlerinin ardından bölgede bir kez daha işgal gerilimi yaşanmaya başladı.

Rusya'nın saldırı ve işgal için haklı sebep bulduğu, yeni bir girişimin başlayabileceği endişesini tırmandırdı.

Bu endişelere, ABD'den gelen yeni iddialar da dahil oldu.

ABD'li yetkililer, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin bazılarını geri çektiği yönündeki açıklamasının doğru olmadığını ve Moskova'nın sınıra ilave 7 bin asker daha gönderdiğini açıkladı.

Rusya, ABD'nin büyükelçi yardımcısını sınır dışı etti

İNGİLTERE: SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Rusya'nın sahte 'geri çekilme' hareketlerine, İngiltere de dahil oldu.

İngiltere'nin savunma istihbarat şefi, Putin'in geçtiğimiz gün yaptığı “savaş istemiyoruz” açıklamalarına rağmen Ukrayna sınırına güçlerini inşa etmeye devam ettiğini açıkladı.

General Sir Jim Hockenhull, Rusya'nın sınır bölgelerinden çekildiğine dair bir emare olmadığını, aksine sınırdaki birliklere takviye yapıldığını söyledi.

“PUTİN HENÜZ KARARINI VERMEDİ”

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da Rusya'nın sözleri değil, hareketlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Wallace, Rusya'nın geri çekilmekten ziyade birliklerini güçlendirdiği ve bekleme noktalarından ayrılarak saldırı noktalarına doğru ilerlediğini açıkladı.

Wallace, “Eğer Putin isterse Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi hala mümkün görünüyor. Ama Putin henüz o kararı vermedi.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)