Rusya: Ukrayna'nın güneyi ve Donbas'ı tamamen almak istiyoruz
ensonhaber.com

Rusya, Ukrayna'ya karşı sürdürdüğü saldırılarında yeni bir boyuta geçti.

Ordunun Kiev çevresinden çekilmesiyle ortaya çıkan sivil katliamları müzakere sürecini ve barış umutlarını azaltırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde 'ikinci aşama' açıklaması geldi.

Bakan Sergey Lavrov; askeri operasyonun devam edeceğini, operasyonun bir sonraki safhasının yeni başladığını söyledi.

Mariupol düştü, sıra Donbas ve ülkenin güneyinde

Bunun üzerine dün, yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerden biri olan Mariupol'de Rus ordusu tarafından kontrol sağlandı.

Merkez Askeri Bölge Komutan Yardımcısı Tümgeneral Rustam Minnekayev, "özel askeri operasyonun" ikinci aşamasında Donbas üzerinde tam kontrol sağlamaları gerektiğini vurguladı.

Rus komutandan tam kontrol vurgusu

Sverdlovsk Bölgesi Savunma Sanayii Birliği'nin yıllık toplantısında konuşan Minnekayev, "Özel harekatın ikinci aşamasının başlangıcından bu yana, Rus ordusunun görevlerinden biri, Donbas ve Ukrayna'nın güneyi üzerinde tam kontrol sağlamak." dedi.

Rusya: Ukrayna'nın güneyi ve Donbas'ı tamamen almak istiyoruz

"Tüm dünyayla savaş halindeyiz"

Minnekayev, "Donbas üzerindeki kontrol, Kırım'a kara koridoru sağlamanın yanı sıra Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin kritik tesislerini, tarım ve metalurji ürünlerinin geçtiği Karadeniz limanlarını etki altına almayı mümkün kılacak." ifadesini kullandı.

Aynı Rus komutan, Ukrayna'nın güneyini kontrol etmenin, "Rusça konuşan nüfusun baskı altına alındığına dair gerçeklerin de olduğu Pridnestrovie'ye başka bir çıkış yolu" olduğunu savunarak, şunları söyledi:

"Görünüşe göre tüm dünyayla savaş halindeyiz. Tıpkı Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda olduğu gibi, tüm Avrupa, tüm dünya bize karşıydı."

Rusya: Ukrayna'nın güneyi ve Donbas'ı tamamen almak istiyoruz

"Savaşı biz başlatmadık ama biz bitireceğiz"

Diğer taraftan Tümgeneral Minnekayev, Rus ordusunun karada, denizde ve hava sahasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne karşı teknik üstünlüğünün "bariz" olduğunu dile getirdi ve ekledi:

"Saldırılar sırasında Rus silahlı kuvvetleri herhangi bir kayıp yaşamıyor. Bu en çok Ukrayna Silahlı Kuvvetleri personelinin moralini bozuyor. Rus ordusunun karada, denizde ve havada teknik üstünlüğü aşikâr hale geldi."

TASS'ın haberine göre, "Bu savaşı biz başlatmadık" diyen Minnekayev, sözlerini "Ama biz bitireceğiz" diyerek tamamladı.