Rusya'dan Japonya'ya
AA

Rusya, Ukrayna'ya yönelik işgali nedeniyle dünyanın tepkisini çekmeye devam ediyor.

Japon hükümeti de Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya'ya yaptırımlar konusunda Batı dünyasına katılmıştı.

Japonya'nın bu adımlarının ardından Rusya, Japonya'ya misilleme yapma kararı aldı.

BARIŞ ANTLAŞMASI MÜZAKERELERİ ASKIYA ALINACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savaşı sonrası barış antlaşması müzakerelerinin askıya alınacağı duyuruldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kararın Japonya’nın "Ukrayna durumuyla ilgili ilişkilerde tek taraflı ve dostça olmayan kısıtlamalarından kaynaklandığı" belirtilirken, "Bu şartlar altında her iki ülke için de önemli olan bir belgenin imzalanması konusunda görüşme yapılması mümkün değildir." denildi.

Rusya'dan Japonya'ya

ADALARA VİZESİZ GİRİŞE ENGEL

Ayrıca Bakanlık, Japon sakinlerin Moskova'nın kontrolünde bulunan, fakat Tokyo'nun üzerinde hak iddia ettiği Hokkaido açıklarındaki adaları periyodik olarak ziyaret etmelerine izin veren vizesiz giriş programının askıya alınacağını ve Rusya'nın tartışmalı adalardaki ortak ekonomik faaliyetlerden de çekileceğini duyurdu.

Buna ek olarak, Moskova-Tokyo arasındaki ikili ilişkilerin bozulmasından, Rusya karşıtı eylemleri nedeniyle Japonya'nın sorumlu tutulacağı ifade edildi.

"RUSYA'NIN EYLEMLERİ KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ"

Rusya'nın adımlarının ardından Japonya Başbakanı Fumio Kishida mecliste yaptığı konuşmada, Moskova'nın kararına atıfta bulunarak, "Rusya'nın eylemleri son derece yersiz ve kesinlikle kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın adımını "şiddetle protesto ettiklerini" belirten Kishida, Japonya'nın Kuzey Toprakları sorununu çözme ve bir barış anlaşması imzalama konusundaki temel tutumunun değişmediğini de sözlerine ekledi.

RUSYA'NIN KARARI UKRAYNA KRİZİNİN ARDINDAN GELDİ

Rusya, Japonya'nın Kuzey Toprakları olarak adlandırdığı Kuril Adaları'nın parçası olan 4 adayı, 2. Dünya Savaşı'nın son günlerinde topraklarına katmıştı.

Japonya, adaların kendilerine geri verilmesini 2. Dünya Savaşı'nın bitiminde imzalanamayan barış anlaşmasının imzalanması için şart koşmuştu.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik işgal başlatmasının ardından Japonya hükümeti, yaptırımlar konusunda batı dünyasına katılarak Rusya'yı hedef alırken, gelişmelerin ardından 2 ülke arasında süren müzakerelerin geleceği merak konusu olmuştu.

Rusya'dan Japonya'ya

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)