Selman, Kanada'ya suikast timi gönderdi iddiası
ensonhaber.com

Suudi Arabistan, İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından yeni bir iddia ile daha gündeme geldi.

Kanada'da yaşayan Suudi Arabistanlı eski üst düzey istihbarat yetkilisi Saad Cebri, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın kendisini öldürmek için Toronto şehrine suikast timi gönderdiğini iddia etti.

Konuyla ilgili ABD'de Cebri tarafından Selman ve 24 kişi hakkında açılan davanın dosyasında 'Kaplan Timi' adlı suikast timinin, Kaşıkçı cinayetinden iki hafta sonra Kanada'ya gittiği belirtildi.

ESKİ SUUD YETKİLİ İÇİN İNFAZ EKİBİ

Dava dosyasında, "Bin Salman, Saad'ı öldürmesi için Kuzey Amerika'ya bir suikast timi gönderdi." denildi.

Selman'ın, 2017 yılında tasfiye ettiği Prens Nayif'in emrinde çalışan Cebri, aynı yıl Kanada'ya kaçtı ve o günden beri bu ülkede özel güvenlik koruması altında yaşıyor.

"RİYAD'IN KARA KUTUSU"

BBC'nin aktardığını göre 61 yaşındaki Cebri, yıllardır İngiliz MI6 ile ve Suudi Arabistan'daki diğer Batılı istihbarat ajansları arasında kilit rol oynadı ve Suudi Arabistan'ın 'kara kutusu' olarak niteleniyor.

Selman, Kanada'ya suikast timi gönderdi iddiası

Saad Cebri

CİNAYET BÖLGESİNİ TEMİZLEMEK İÇİN KİMYASAL MALZEME TAŞIYORLARDI

Kanada'ya turist vizesiyle girmeye çalışan 'Kaplan Timi', Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı yetkililerinin şüphelenmesi üzerine engellendi.

Kanada'ya gönderilen infaz ekibinin, cinayetin ardından bölgeyi temizlemek için iki çanta dolusu kimyasal malzeme taşıdığı bilgisi dava dosyasında yer aldı.

SELMAN: SANA ULAŞACAĞIZ

Saad Cebri, Muhammed bin Selman'ın kendisini Suudi Arabistan'a döndürmek için defalarca çaba gösterdiğini ve "Sana kesinlikle ulaşacağız" şeklinde mesaj gönderdiğini söyledi.

Suudi Arabistan'dan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

KANADA: DURUMUN FARKINDAYIZ

Kanada Federal Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair, özel durumlar hakkında yorum yapamayacağını, ancak hükümetin "yabancı aktörlerin Kanadalıları ve Kanada'da yaşayanları izlemeye, sindirmeye veya tehdit etmeye çalıştığı şeklindeki olayların farkında olduğunu" bildirdi.

Selman, Kanada'ya suikast timi gönderdi iddiası

"MÜSAMAHA GÖSTERMEYİZ"

Durumun kabul edilemez olduğunu, Kanada'nın ulusal güvenliğini ve ülkede yaşayanların güvenliğini tehdit eden yabancı aktörlere asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurgulayan Blair, şöyle konuştu:

"Kanadalılar, güvenlik kurumlarımızın bu tür tehditleri tespit etmek, araştırmak ve bunlara yanıt vermek için gerekli beceri ve kaynaklara sahip olduğundan emin olabilirler. Kanadalıları ve Kanada topraklarındakileri güvende tutmak için her zaman gerekli önlemleri alacağız ve insanları bu tür tehditleri ilgili makamlara bildirmeye davet ediyoruz."

SAAD CEBRİ KİMDİR

Saad Cebri, tasfiye edilen Prens Muhammed bin Nayif'in güvendiği isim olarak biliniyordu.

Cebri ayrıca, Suudi Arabistan'ın ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda istihbarat ajanslarıyla olan ilişkilerinde önemli bir konuma sahipti.

Edinburgh Üniversitesi'nden yapay zeka doktorası olan Cebri, kabinede görevli bakan rütbesine yükseldi ve İçişleri Bakanlığı'nda tümgeneral rütbesine sahipti.

2015 VE SONRASINDA GÜÇ MÜCADELESİ

Bununla birlikte 2015 yılında her şey değişti. Kral Abdullah hayatını kaybedince yerine Selman bin Abdülaziz el-Suud geçti. Abdülaziz, oğlu Muhammed bin Selman'ı savunma bakanı olarak atadı.

2017 yılında Muhammed bin Selman, taht mücadelesi kapsamında babasının onayıyla Prens Muhammed bin Nayef'i devre dışı bıraktı. Bunun üzerine Cebri, Kanada'ya kaçmak zorunda kaldı.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin animasyonlu anlatımı ViDEO