Sergey Lavrov: Barış görüşmeleri kolay olmuyor
AA & Ensonhaber

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş 21'inci gününe girerken, taraflar arasındaki müzakere süreci de devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Belarus'ta bir araya gelen Rus ve Ukrayna heyetleri, müzakereleri bugünlerde ise video konferans yöntemiyle sürdürüyor.

Ateşkesin ele alındığı görüşmelerden ne sonuç çıkacağı tüm dünya tarafından merak edilirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan konuya ilişkin değerlendirme geldi.

"UZLAŞMA İÇİN UMUT VAR"

Müzakerelerde iş ruhunun görülmeye başladığını söyleyen Sergey Lavrov, "Müzakerecilerimiz tarafından verilen değerlendirmeler bana rehberlik ediyor. Müzakerelerin bariz nedenlerden kolay olmadığını söylüyorlar. Ancak yine de bir uzlaşmaya varma umudu var." dedi. Lavrov, ayrıca Ukrayna ile bazı formüller üzerinde anlaşmaya yakın olduklarını da açıkladı.

Şu anda Ukrayna'nın tarafsız statüsünün güvenlik garantileriyle bağlantılı olarak ciddi şekilde istişare edildiğini belirten Lavrov, "Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in şubat ayındaki basın toplantılarından birinde söylediği, 'NATO'nun genişlemesi hariç olmak üzere Ukrayna ve Rusya da dahil tüm ülkeler için tüm olası seçenekler, tüm genel kabul görebilecek güvenlik garantileri' ile aynı şey. Şu anda bu, müzakerelerde ciddi şekilde istişare ediliyor. Mutabakata yakın olduğumuzu düşündüğüm somut formülasyonlar mevcut." dedi.

Sergey Lavrov: Barış görüşmeleri kolay olmuyor

"TÜRKİYE'NİN ARABUCULUK TEKLİFİNE OLUMLU BAKIYORUZ"

Rus diplomat, "Bugünkü krizin nedenlerini anlayan, yaptırım savaşına dahil olmayan ülkelerin arabuluculuk tekliflerini olumlu karşılıyoruz. Bu ülkeler arasında İsrail, Türkiye de var." diye konuştu.

Yaşanan mevcut krizin dünyaya etkisine de değinen Lavrov, "Mevcut kriz önemli bir an. Dünya düzenini belirleyecek." ifadesini kullandı.

"RUSYA, NATO ÜYESİ OLMAYAN BİR UKRAYNA İSTİYOR"

Interfax'a konuşan Rus müzakereci Vladimir Medinsky ise "Ukrayna ile görüşmeler yavaş ve zor ilerliyor. Rusya samimi bir şekilde en yakın zamanda barış istiyor. Rusya, barışçıl, özgür, nötr, bağımsız ve NATO üyesi olmayan bir Ukrayna istiyor." dedi.