Syriza'nın geleceği kredinin ilk taksitine bağlandı
DHA

SYRİZA

Yunanistan'da hükümetin geleceği, kredinin ilk taksitinin geleceği 20 Ağustos'tan sonraki gelişmelerle belirlenecek.

SYRİZA İÇİNDEKİ ANLAŞMAZLIK ENDİŞE NEDENİ

Kredi paketi koşullarını içeren tasarının Yunanistan parlamentosunda kabul edildiği gün gerçekleşen Eurogroup toplantısında Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Komisyon Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve ESM Başkanı Klaus P. Regling kredi paketinin onaylanmasını coşkuyla karşıladılar. Buna rağmen Syriza içindeki anlaşmazlığın artmasından endişe ettiklerini de belirttiler.

PARTİ İÇİNDE GERGİNLİK

Kredi paketi 300 milletvekilinden 222’sinin “evet” oyuyla onaylandıysa da Siriza milletvekilerinden verilen 32 “hayır” ve 11 “çekimser” oy parti içindeki gerginliği daha da arttırdı. Oylamada, iktidardaki Syriza partisinin, 43 fire nedeniyle 118 oy desteğine inerek, "azınlık hükümeti koşulu" olan 120 oyun da altına düşmesi, iktidar içindeki tartışmaları derinleştirdi.

İLK TAKSİTE GÖRE HAREKET EDECEK

Başbakan Aleksis Çipras’ın yakın çevresinden sızan bilgilere göre, Çipras kredi paketinin ilk taksitinin ödeneceği 20 Ağustos'a kadar bekleyecek ve sonra hükümet içinde bir görüşme yapıp karar verecek. Hükümetin 20 Ağustos’tan sonra güven oyu isteyeceği söyleniyor. Güven oyu alınmadığı taktirde seçimlere geçilecek.

KARARI ŞANTAJ OLARAK GÖRÜYOR

Bu durumda partinin sol kanadı kendini köşede kıstırılmış hissediyor. Sol Platform’un lideri Panagiotis Lafazanis kararı santaj olarak nitelendirdi. Siriza’nın sol kanadından yeni bir partinin kurulması söz konusu olunca Devlet Bakanı Nikos Papas Il Manifesto’ya yaptığı açıklamada, “Parti içinde bir uçurumun yaratıldığı kesim, ancak bunun bölünmemize neden olmasına sonuna kadar engel olmaya çalışacağız” dedi ve şöyle devam etti; “Hükümetimizin amacı yozlaşmayı bastırmak, milli gelirin fakirlerin lehine yeniden dağıtımını sağlamaktır. Bu yüzden beraber mücadele etmemiz gerek.”

HÜKÜMET DURUMU TEKRAR DEĞERLENDİRMELİ

Partinin dağılmasından endişe eden 17 milletvekili de Pazar günü yayınladıkları ortak bir bildiride şu uyarıları yaptı: “Memorandum’u uygulayan bir hükümet, Sol hükümet olamaz, ama Grexit de çözüm değil. Bu metne imzamızı atan bizler oylamada değişik şekilde oy kullandık ancak hepimizin endişesi aynı. Birçok ortak hayalimiz var. Hükümetin durumu tekrar değerlendirmesi gerek. Memorandum mantığından kurtulmalıyız, bunu da Eylül ayında gerçekleşecek acil kongre toplantısında tartışmamız şart. Kongreden önce kesinlikle seçimlere gidilmemeli.”

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)