Türkiye-Finlandiya-İsveç ortak görüşmesi Finlandiya'da yapılacak

İsveç ve Finlandiya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurlarında imzalanan Üçlü Muhtıra’da, müstakbel NATO müttefikleri olarak terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadele edeceklerini belirtmişlerdi.

İki ülke, Türkiye’yle tam dayanışma ve işbirliği sergileyeceklerini, PKK terör örgütü başta olmak üzere milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek vereceklerini ve PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacakları taahhüdünde bulunmuşlardı.

İlk toplantı 26 Ağustos'ta

İHA'nın haberine göre, Finlandiya’da 26 Ağustos’ta düzenlenecek olan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısında ise Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın başkanlık etmeleri, heyette Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanlıkları ve Milli İstihbarat Teşkilatı‘ndan temsilcilerin yer alması öngörülüyor.

Türkiye ile dayanışma taahhüdü

Daha önce imzalanan Üçlü Muhtıra’da ise Finlandiya ve İsveç Türkiye’ye yönelik milli silah ambargosu bulunmadığını teyit etmişler, bu konuda Türkiye’yle dayanışma ve işbirliği içinde hareket edeceklerini duyurmuşlardı.

Türkiye-Finlandiya-İsveç ortak görüşmesi Finlandiya'da yapılacak

"Zaman baskısı yok, NATO üyesi olmak isteyen onlar"

Daha önce toplantı hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Temmuz ayında da bir araya gelme teklifinde bulunduk, çünkü bir an önce hangi adımlar atıldı, atılmadı, neden atılmadı bunları görmek istiyoruz ama bizim için bir zaman baskısı yok. Terörle mücadelede elbette (zaman baskısı) var ama neticede NATO üyesi olmak isteyen ülkeler onlar. Onlar da ağustos ayını teklif ettiler ve 26 Ağustos'ta bu mekanizmanın ilk toplantısını inşallah gerçekleştirecek." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye-Finlandiya-İsveç ortak görüşmesi Finlandiya'da yapılacak