Dünyanın en uzun tünelinde Türk imzası

Alp Dağları’nın altından geçen ve Avrupa’nın kuzeyi ve güneyi arasındaki mesafeyi kısaltan, 57 kilometre uzunluğa ve 2 bin 300 metre derinliğe sahip dünyanın en uzun ve en derin demiryolu tüneli Gotthard Base dün açıldı.

10 MİLYAR EURO HARCANDI

Yapımına 1999 yılında başlanan tünel için 10 milyar Euro harcandı. 2020 yılında tamamlanması beklenen projenin tamamının maliyetinin ise 20.8 milyar Euro’yu bulması tahmin ediliyor.

Dünyanın en uzun tünelinde Türk imzası

KONSORSİYUMDA TÜRK ŞİRKET VAR

Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans İnşaat’ın İsviçre’deki iştiraki Heitkamp Swiss tünele imza atan konsorsiyumda yer alıyor.

Dünyanın en uzun tünelinde Türk imzası

5 BİN TEST SÜRÜŞÜ YAPILDI

Rönesans Grup şirketlerinden Heitkamp Swiss’in CEO’su Johannes Dotter, 57 kilometre uzunluğunda iki paralel tek hatlı tüpten oluşan tünelin, çapraz geçitler, erişim tünelleri ve şaftlarla beraber toplam uzunluğunun 152 kilometreyi aştığını anlattı.17 yıl süren inşaat çalışmalarında 2 bin 500’den fazla işçi görev aldı. Tünelin günlük 65 yolcu ve 260 yük treni kapasitesi bulunduğunu söyleyen Dotter, toplamda 5 bin test sürüşü yapıldığını dile getirdi. Bu rakam aynı zamanda dünyanın etrafını 3 kez gezmeyle eş değer.

Dünyanın en uzun tüneli: Gotthard Base VİDEO

Dünyanın en uzun tünelinde Türk imzası

Avrupa’nın güneyi ve kuzeyi arasındaki mesafeyi kısaltan tünelle, İsviçre’nin Zürih kentinden İtalya’nın Milano kentine gidiş bir saat azalarak 2 saat 40 dakikaya düşecek. Tünelin yapımı sırasında ise yer altından 28.2 milyon ton kaya çıkarıldı. İngiltere ile Fransa’yı Manş Denizi’nin altından birbirine bağlayan Manş Tüneli (Eurotunnel)‘den yedi kilometre daha uzun olan tünel, uzunluğuyla önceki rekor sahibi olan ve 1988‘de açılan Seikan Tüneli‘nin de unvanını elinden almayı başardı.

Dünyanın en uzun tünelinde Türk imzası

AVRUPA'NIN 100 YILLIK HAYALİYDİ

Avustralyalı Alpine Bau GMBH şirketinin İsviçre’deki iştiraki Hergiswill şirketi ve Alman Heitkamp şirketini de bünyesine katarak Avrupa’daki ilerleyişine devam ettiklerini belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol, “Gotthard Base Tüneli, Avrupa’nın 100 yıllık hayaliydi. Gotthard Base Tüneli, Alpler boyunca toplam ulaşım kapasitesini artıracak ve Zürih’i, Milano ve Lugano’ya bağlamak suretiyle yolcu ve yük trenlerinin seyahat süresini azaltacak. Tünel, inşaat ve altyapı teknolojilerinin en son örneği olduğu gibi, Rönesans’ın çevre ve sürdürülebilirliğe verdiği önemin de en açık kanıtı olmayı başardı. Hızı saatte 250 km’ye kadar çıkabilen hızlı tren ve ağır yük trenleri için en ileri teknoloji ve standartlarla tasarladığımız Gotthard Base, aynı zamanda Alp’lerdeki taşımacılık kapasitesini arttıracak ve Alp’leri koruyacak” dedi.