Okullar açıldı ailelere uzmanlardan öneriler
ensonhaber.com

18 Ocak'ta başlayan yarıyıl tatili, bugün resmen sona erdi. İki haftalık tatilin ardından ders başı yapan öğrencileri bekleyen en büyük sorun ise motivasyon. Okula gelen öğrencilerin tatil havasını üzerlerinden atamaması, motivasyonlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Uzmanlar, anne babalara ve çocuklarına dair tavsiyelerde bulundu.

DAVRANIŞLARINI GÖZLEMLEYİN

Aileler çocukları ile konuşmalı, onları dikkatle dinlemeli. Çocuğun, her şeyden önce anlaşıldığını ve duygularının önemsendiğini hissetmeye ihtiyacı vardır.

Okulla ilgili konularda kendisiyle konuşulurken, korkuları ya da kaygıları olup olmadığı, davranışları çok iyi gözlenmelidir.

Okullar açıldı ailelere uzmanlardan öneriler

FAZLA SORUMLULUK YÜKLEMEYİN

Geçiş sürecinde biraz daha dikkatli davranmak, hem ebeveynlerin hem de çocuğun işini kolaylaştıracaktır.

Çocuğa, okul ve eğitimle ilgili gereksiz ve fazladan sorumluluklar yüklenmemelidir.

GÖRÜŞMELERİ ENGELLEMEYİN

Okullar açıldı diye çocuğun oyuncaklarının ya da oyun araçlarının tamamen kaldırılmaması gerekir.

Okul döneminde çocuğun sosyal çevreyle iletişiminin devam etmesi için oyun oynaması ve sevdiği etkinliklere devam etmesinin, belirli saatler içerisinde olacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

Okullar açıldı ailelere uzmanlardan öneriler

KÖTÜ KARNE NOTUNU HATIRLATMAYIN

İlk dönem dersleri iyi olmayan çocuklara sürekli geçmişi hatırlatmak, onu motive etme konusunda olumsuz bir etki yaratabilir.

Bu konuda suçlayıcı değil, yardımcı olmak için iş birliği içerisinde olmak ailenin daha kolay yol almasını sağlar.

"Daha iyi notlar alman lazım" ya da "Karnende yine zayıf olursa yazın tatili unut" ve benzeri söylemler, işe yaramayacağı gibi tam tersine onun motivasyonunu azaltabilir.

Okullar açıldı ailelere uzmanlardan öneriler

OKUL YÖNETİMİ İLE TEMASTA OLUN

Ebeveynlerin okul yönetimi ve eğitimcilerle iletişimde olmaları da önemli. Çocukların, evden daha çok okulda zaman geçirdiği asla unutulmamalı, okul yönetimi tarafından verilen geri bildirimler mutlaka ciddiyetle değerlendirilmelidir.