Ekim ayı ihracat verileri açıklandı

ihracat.jpg

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli'nde açıkladı. TİM verilerine göre ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.

İHRACAT 1 YILDA 5.3 ARTTI

Senenin ilk 10 ayındaki toplam ihracat ise yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu. Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi. İhracat rakamları toplantısında konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, Trakya'nın incisi Kırklareli'nin 2013 yılında 155 milyon dolar ihracat yaptığını hatırlatarak, teşvikte 2. bölge kapsamında olan kente yatırım yapmaları için işadamlarına çağrıda bulundu.

"YAVAŞLAYAN EKONOMİNİN 3 ANA SEBEBİ VAR"

İkinci çeyrek itibariyle dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geldiğini belirten Büyükekşi, bunun üç ana nedenini AB'nin tekrar resesyona girme endişesi, hızla artan jeopolitik riskler ve FED etkisi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerdeki kur ve faiz dalgalanmaları olarak açıkladı. Dünyanın birçok ekonomisinde 4.çeyrek güven endekslerinin de pek olumlu olmadığını açıklayan TİM Başkanı "Dünya Ticaret Örgütü sene başında yüzde 4,5 olan ticaret hacmi artış beklentisini Eylül'de yüzde 3,1 olarak revize etti. Öte yandan Avrupa bölgesindeki duraklama sinyallerini yakından takip ediyoruz. Çünkü bu sene AB'ye ihracatımız son derece iyi gidiyor. Alınacak önlemlerle, 2015 yılında ihracat hedeflerine ulaşmada AB belirleyici olacak” dedi.

ihracat.jpg

EN BÜYÜK PAY OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN OLDU

Ekim ayında, sanayi sektörü alt başlığında toplam ihracattan yüzde 60,5'lik payla sanayi mamulleri ilk sırada yer aldı. Sanayi mamullerinde en büyük paya ise yüzde 13,6 ile otomotiv endüstrisi sektörü sahip oldu.

ZEYTİNYAĞI VE DERİ İHRACATI AZALDI

Bu dönemde en fazla ihracat artışını yüzde 267,1 ile gemi ve yat, yüzde 91,5 ile tütün ve tütün mamülleri, yüzde 70,4 ile de mücevher sektörü yakaladı. Yıllık bazda ihracat yüzde 35,4 ile en fazla zeytin ve zeytinyağı sektöründe azalırken, bu sektörü yüzde 10,8 ile deri ve deri mamülleri sektörü takip etti.

IRAK'A İHRACAT AZALDI

Aynı dönemde en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Irak, İtalya ve ABD oldu. İhracat, Almanya'ya yüzde 11,2, Birleşik Krallık'a yüzde 6,4, İtalya'ya yüzde 9, Amerika Birleşik Devletleri'ne ise yüzde 26,9 artarken, Irak'a yapılan ihracat yüzde 22,6 geriledi.En fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışı ise yüzde 78,8 ile Mısır'da gerçekleşti.