Almanya'da enflasyon eylülde yüzde 10'a çıktı

Rusya ve Ukrayna savaşının etkisi Avrupa ülkelerinin enflasyonuna olumsuz yansımaya devam ediyor.

Avrupa'nın ekonomi devi Almanya'da yıllık enflasyon, yüksek enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle artışta.

Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yapılan ilk tahmine göre eylül 2022'de yüzde 10 enflasyon oranı bekleniyor.

Almanya'da enflasyonun aylık yüzde 1,9 artması bekleniyor

Amanya'da enflasyon oranı, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi olarak ölçülüyor. Ağustos 2022'de enflasyon oranı yüzde 7,9 idi. Destatis, şu ana kadar elde edilen sonuçlara dayanarak, Ağustos 2022'de tüketici fiyatlarının yüzde 1,9 oranında artmasının beklendiğini de bildiriyor.

Almanya

Enflasyonda 1951'den bu yana görülen en yüksek seviyeye

Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 43,9 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 18,7 ile ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Hizmetlerde artış yüzde 3,6 oldu.

AB uyumlu TÜFE de eylülde aylık bazda yüzde 2,2 ve yıllık bazda yüzde 10,9 yükseldi.

9 euroluk bilet ve yakıtta vergi indirimi sona erdi

Destatis açıklamasında, toplu taşımada aylık 9 euroluk bilet ve yakıtta vergi indirimi uygulamasının ağustosta sona ermesinin enflasyonun artmasında etkili olduğu kaydedildi.

"Endişe verici"

Commerzbank Başekonomisti Jörg Kramer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 1970'lerde bile enflasyon oranının bu kadar yüksek olmadığını belirterek, "Fiyatlar ayrıca enerji fiyatlarının ötesinde daha hızlı yükseliyor. Bu endişe verici." ifadelerini kullandı.

tablo