Avrupa Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırdı
AA

Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak, 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Bugün ilk faiz kararı İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) gelmişti. BoE de faizi 50 baz puan artırarak yüzde 4'e yükseltti.

Açıklamada, refinansman faizinin yüzde 3'e, mevduat faizinin yüzde 2,5'e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 3,25'e yükseltildiği kaydedildi.

Enflasyonda yüzde 2'lik hedefe ulaşana kadar faiz artırmaya devam

Yönetim Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamada, ECB'nin enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefine zamanında geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarını önemli ölçüde istikrarlı bir hızda artırma ve yeterince kısıtlayıcı seviyelerde tutma rotasını sürdüreceği vurgulandı.

Daha önceki artışlar

Banka, üç temel politika faizini temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekimde de 75'er baz puan ve aralıkta 50 baz puan artırmıştı.

Bilanço küçültülmeye başlanacak

Açıklamada, faiz oranların enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için ciddi şekilde sınırlayıcı seviyede tutulacağı belirtilerek, planlandığı gibi mart ayından sonra bilançonun küçültülmeye başlanacağı kaydedildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)