Erzurum’da Olurlu kadınlar Karnavas başörtülerini Japonlar için dokuyacak
İHA

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde dokunan bir tür pamuklu dokuma olan Karnavas bezinin Japonya’ya ihraç etmek için Olur Kaymakamlığına numune olarak  20 bin dolarlık sipariş verildi.

KAYMAKAMLIK VE HALK EĞİTİM MERKEZİ ARACILIĞI İLE

Olur Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi tarafından 40 kadının dokuduğu Karnavas bezinden yapılan başörtüsü, seccade, şal, el çantası, sırt çantası cüzdan ve buzdolabı örtüsü  gibi  ürünlerden Japonya’ya ihracat etmek için numune ürünler dokutup, Kars MÜSİAD Dışişleri Sorumlusu Ali Uçum tarafından Japonya’ya götürülecek.

DOKUMA, JAPONYA'YA ÖZEL TASARLANACAK

Japon pazarında istenilen ürünlere yoğunlaşıp dokuma ona göre yapılacak. Olur ve mahallelerinde çok sayıda kadına iş imkanı sağlanacak.

Erzurum’da Olurlu kadınlar Karnavas başörtülerini Japonlar için dokuyacak VİDEO

Erzurum Kavanas örtüsü Japonya'ya ihraç edilecek

"KARNAVAS CECİMİ VE BAŞÖRTÜSÜNÜN SERİ ÜRETİMİNE BAŞLADIK"

MÜSİAD yetkilileri, “Bölge ekonomisi ve istihdamı için yapmış olduğumuz projelerden birisi olan karnavas cecimi ve başörtüsünün seri üretimine başlamış bulunuyoruz. Bu ürünlerimizi Japonya’ya ihraç edeceğiz.

Erzurum Kavanas örtüsü Japonya'ya ihraç edilecek

"BİR MİLYON DOLARA KADAR İHRACAT SÖZ KONUSU"

İlk numune siparişimiz 20 bin dolar, ikinci etap 40 bin dolar yıl içerisinde bir milyon dolara kadar ihracatımız söz konusu.” dedi.

KURSİYERLERE GELİR KAPISI OLDU

Halk Eğitim merkezinde kursiyer öğrenci Ayşe Acar ise, “Kursumuzda yapmış olduğumuz ürünlerimiz yurt dışına ihracat olacak. Bu yüzden çok mutluyuz hem hanımlar için hem de bizler için iş kapısı oldu.” dedi.

KARNAVAS BEZİ

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde dokunan bir tür pamuklu dokuma olan Karnavas bezi aslında adı geçen köyün eski adını taşıyor. Karnavas bezi genelde kadınların dış örtü bezi olarak kullandığı bir dokuma olmakla birlikte, dekorasyon amaçlı örtüler ve mefruşat ürünü olarak da kullanılıyor. Bezayağı örgü ile dokunan Karnavas bezi, yöre halkının ifadesine göre yaklaşık olarak 250 yıldan bu yana dokunuyor. Daha önceleri el tezgahında dokunan Karnavas bezi, zamanla sanayi tipi tezgahların çıkmasıyla üretimine bir süre ara vermek durumunda kalındı. Karnavas bezi dokumacılığı günümüze, kalan birkaç dokumacının gayretiyle gelebildi. Son zamanlarda Kaymakamlık tarafından yürütülen bir proje ile yeni dokuma ustaları yetiştirildi ve yeni kurulan el tezgâhları ile dokumacılık tekrar canlandırıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)