Esnaf, verilen desteklerin 1 yıl daha sürmesini istiyor
İHA

Esnafın kademeli olarak iş yerlerini açtıktan sonra desteklerin 1 yıl daha sürmesi gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İşsizliğin gizli önleyicisi esnafımız kademeli olarak iş yerlerini açtığında ciro ve gelir kaybı desteği gibi destekler 1 yıl daha sürdürülmeli." diyerek talebini dile getirdi.

"ESNAFIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİ DÜŞÜRÜLSÜN"

Palandöken açıklamasında, sosyal güvenlik primlerini ödemekte zorlanan esnaf için bu primlerin düşürülmesi ve defter tutma hadlerinin ise yükseltilmesi talebi ortaya atıldı.

"İŞ YERLERİ KADEMELİ AÇILSA BİLE TOPARLANMAK ZAMAN ALACAKTIR"

Pandemi sürecinde en büyük yarayı alan esnafın iş yerlerini açtığında desteklerin 1 yıl sürmesinin iyi olacağını vurgulayan Palandöken, “Pandemi tüm dünyanın dengesini değiştiren, her kesime zorluk yaşatan bir süreç oldu. Bu dönemde esnafımızın beklentisi iş yerlerinin en kısa sürede açılması. Kademeli olarak açılma müjdesi tüm esnafımızı sevindirdi. Tüm sektörlerde canlılığın yaşanacak olması en büyük arzumuz. Fakat pandemide kazancı olmayan esnafımızın kademeli olarak iş yerlerini açtığında da toparlanması zaman alacaktır.

ESNAF DOLAYLI VERGİDE EN BÜYÜK KAYNAK

Dolaylı vergide en büyük kaynak olan esnafımıza verilen tüm destekler 1 yıl süreyle devam etmeli. Bununla birlikte önümüzdeki ay mart ayı, esnafımız için ise dert ayı. Beyannameler ile birlikte yapılandırma taksitleri de çakışıyor. Bundan dolayı borçların faizsiz olarak ötelenmesi esnafa nefes aldırır.” şeklinde konuştu.

Bendevi Palandöken

“ESNAFLARIN DEFTER TUTMA HADLERİ YÜKSELTİLMELİ”

Sosyal Güvenlik primlerinin düşürülmesi ve defter tutma hadlerinin yükseltilmesi gerektiğini belirten Palandöken, “İşsizliğin gizli önleyicisi esnafımızı koruyan düzenleme ve çalışmaları umutla takip ediyor, destekliyoruz. Perakende Yasası hakkında yapılan çalışmaların esnafı koruyan nitelikle güncellenip kabul edilerek yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Öte yandan esnafımız, cirolardan dolayı birinci sınıf defter tutmak zorunda kalıyor. Sattığı ürünlerin meblağı yüksek, kârı düşük olduğu için ciro yükseliyor. Onun için de defter tutma hadleri yükseltilmeli. Giderleri artan fakat pandemide kazancı düşen esnafımız, Sosyal Güvenlik destek primlerini ödemekte zorlanıyor. Bu primlerin de düşürülmesi çok önemli bir adım olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)