Fed Başkanı Jerome Powell'dan daha fazla faiz artışı mesajı
AA

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonla mücadelede büyümeyi ikinci plana atarak politika faizini daha önce hiç görülmemiş bir hızla artırmıştı.

Son faiz kararında faiz artışı 25 baz puana çekilmiş ve bundan sonra hızın daha da yavaşlayacağını hatta enflasyon düşünce duracağını belirtmişti.

"İstihdam güçlendiği için faiz artışı da devam edecek"

Fed Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde katıldığı etkinlikte, para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, güçlü istihdam raporunun dezenflasyon sürecinin neden zaman alacağını gösterdiğini belirterek, daha fazla faiz artışı yapılması gerekeceğini ifade etti.

"Bunlar dezenflasyonun çok erken aşamaları"

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısında verilen mesajlara değinen Powell, hizmet sektöründe henüz dezenflasyonun görülmediğini belirterek, şöyle konuştu:

Dezenflasyon süreci, enflasyonu düşürme süreci başladı ve ekonomimizin yaklaşık dörtte birini oluşturan mal sektöründe başladı. Ancak daha gidilecek çok yol var. Bunlar dezenflasyonun çok erken aşamaları.

"Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekeceğini düşünüyoruz"

Dezenflasyon sürecinin biraz zaman alacağına işaret eden Powell, sürecin pürüzsüz olmayacağını, muhtemelen inişli çıkışlı olacağını aktardı. Powell, "Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekeceğini düşünüyoruz." dedi.

İstihdam raporu için "çok güçlü" değerlendirmesi

ABD Çalışma Bakanlığının geçen cuma günü açıkladığı verilere göre, ülkede tarım dışı istihdam ocakta 517 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artış kaydetmiş, işsizlik oranı yüzde 3,4 ile Mayıs 1969'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. Geçen hafta açıklanan ocak ayı istihdam raporunun "çok güçlü" olduğunu belirten Powell, "Bu kadar güçlü olmasını beklemiyorduk." değerlendirmesinde bulundu.

Faiz artırımlarının uygun olacağını öngördüklerini tekrarladı

Devam eden faiz artırımlarının uygun olacağını öngördüklerini yineleyen Powell, "Enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye çalışıyoruz ve bunu henüz başardığımızı düşünmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Faiz oranlarını daha fazla artırmaları gündemde

Powell, verilerin beklenenden daha güçlü gelmeye devam etmesi halinde faiz oranlarını daha fazla artırmalarının gerekebileceğini ifade etti.

"2023'ün enflasyonda önemli düşüşlerin yaşandığı bir yıl olmasını bekliyoruz"

Enflasyonun yüzde 2'ye düşmesinin gelecek yıla kadar süreceğini aktaran Powell, "2023 yılının enflasyonda önemli düşüşlerin yaşandığı bir yıl olmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Bilanço küçültüldü

Bankanın 8,4 trilyon dolarlık bilançosunu "pasif bir şekilde" küçülttüğünü söyledi. Powell, bankanın bilançosunu "pasif bir şekilde" küçültme sürecinde olduğunu ve bunun "birkaç yıl" sürmesinin beklendiğini belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)