Ihlamurdan ekonomiye 30 milyon liralık katkı
DHA

Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) yapılan yazılı açıklamada, özellikle soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelen ıhlamurun, ekonomik açıdan da önemli bir kazanç sağladığı belirtildi.

Açıklamada, tıbbi ve aromatik bitkilerden biri olan ıhlamurun yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüldüğü, 2021 yılında ürettiği 950 bin ıhlamur fidanının 750 bininin toprakla buluştuğu ifade edilerek, “Özellikle kış mevsiminde girmediği evin olmadığı ıhlamurun üretimi Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğun olarak görülüyor. Türkiye’de Yalova, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, İstanbul, Karabük, Balıkesir, Artvin, Zonguldak, Kocaeli, Düzce, Çanakkale, Bartın ve Samsun’da ıhlamur yetiştiriciliği yapılıyor.

BURSA İLİ, KARACABEY IHLAMUR ORMANLARI İLE ÖNE ÇIKIYOR

Özellikle Bursa Karacabey, ıhlamur ormanları ile öne çıkıyor. Ihlamur üretimini desteklemek için envanter ve planlama çalışmaları yürüten OGM verilerine göre, Türkiye ormanlarında 2020 yılı sonu itibariyle 22 bin hektar alanda 385 ton faydalanılabilir ıhlamur bulunuyor.” denildi.

Ihlamurun ekonomiye katkısı 30 milyon lira

167 TON IHLAMUR İHRACATINA KARŞILIK 1.4 MİLYON DOLAR DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre 2020 yılı sonu itibariyle Arjantin, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Almanya, ABD, Polonya başta olmak üzere 39 farklı ülkeye 167 ton ıhlamur ihracatına karşılık 1 milyon 470 bin 261 dolar döviz girdisi sağlandı.

Ihlamurun ekonomiye katkısı 30 milyon lira

ÜLKE EKONOMİSİNE YAKLAŞIK 30 MİLYON LİRALIK KATKI

Ihlamur, 2020 yılı itibariyle orman köylüsüne yaklaşık 5 milyon lira, ülke ekonomisine ise yaklaşık 30 milyon liralık katkı sundu.

Ihlamurun ekonomiye katkısı 30 milyon lira

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)