IMF: Küresel finansal riskler kontrol altına alındı
AA

Uluslararası Para Fonu (IMF), yakın vadeli küresel finansal istikrara yönelik risklerin şimdilik kontrol altına alındığını belirterek, benzeri görülmemiş ve zamanlı politika müdahalesinin ekonomiye kredi akışının sürdürülmesine ve olumsuz makro-finansal geri bildirim döngülerinden kaçınılmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.

"TOPARLANMAYA KÖPRÜ”

"Toparlanmaya Köprü" başlığıyla yayınlanan raporda, küresel sağlık kriziyle karşı karşıya kalan politika yapıcıların insanları, ekonomiyi ve finansal sistemi korumak için olağanüstü önlemler aldığı anımsatıldı.

KORONAVİRÜSÜN TEDAVİSİNİN BULUNMASI ÖNEM TAŞIYOR

Toparlanma beklentilerinin belirsizliğini koruduğuna işaret edilen raporda, söz konusu beklentilerin güvenilebilir bir koronavirüs tedavisi ve aşısının bulunmasına bağlığı olacağı aktarıldı.

Raporda, birçok ülkenin bu krize bazı sektörlerde önceden olan kırılganlıklarla girdiği belirtilerek, bu kırılganlıkların arttığına dikkat çekildi.

Küresel finansal koşulların, hazirandan bu yana devam eden politika desteği sayesinde uyumlu olmayı sürdürdüğü aktarılan raporda, gelişmiş ekonomilerde düşük faiz oranları ve risk varlığı piyasalarındaki toparlanmanın finansal koşullarda daha fazla rahatlamayı desteklemeye devam ettiği vurgulandı.

Raporda, Çin hariç gelişmekte olan piyasalarda da finansal koşulların genel olarak hafiflediği belirtilerek, Çin'de finansal koşulların genel olarak istikrarlı seyrettiği kaydedildi.

IMF

"BAZI ÜLKELERDE FİNANSAL İSTİKRAR ENDİŞELERİ YOĞUNLAŞIYOR"

Bazı ülkelerde finansal istikrar endişelerinin yoğunlaştığına vurgu yapılan raporda, firmaların nakit açıklarıyla baş etmek için daha çok borç alması ve ekonomiyi desteklemek için mali açıkların genişlemesiyle kırılganlıkların finansal olmayan kurumsal sektörlerde arttığı belirtildi.

Raporda, kriz ilerledikçe, kurumsal likidite baskılarının özellikle de toparlanma gecikirse iflaslara dönüşebileceği aktarıldı.

BAZI BANKACILIK SİSTEMLERİNİN SERMAYE AÇIKLARI YAŞAYABİLECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Küresel bankacılık sisteminin iyi bir şekilde kapitalize edilmiş olmasına rağmen bazı bankacılık sistemlerinin sermaye açıkları yaşayabileceğinin kaydedildiği raporda, bazı gelişmekte ekonomilerin ise bazılarını borç sıkıntısına sürükleyebilecek veya mali istikrarsızlığa yol açabilecek finansman zorluklarıyla karşı karşıya olduğu ve resmi destek gerektirebileceği ifade edildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)