İran Meclisi, hükümetin sunduğu bütçe taslağını reddetti
AA

İran'da, hükümet ile Meclis arasında gelecek yılın bütçe taslağının kabulü konusundaki çekişme devam ediyor.

Muhafazakarların çoğunlukta olduğu İran Meclisi, ülkede reformist kanadı temsil eden Cumhurbaşkanı Ruhani hükümetince hazırlanıp sunulan 1400 yılı (2021) bütçe taslağını geri çevirdi. Bütçe taslağı, yapısal değişiklikler yapılması için hükümete geri gönderilecek.

99 KABUL, 148 RED OYU VERİLDİ

Genel Kuruldaki oylamada 99 milletvekili bütçe taslağının kabulü yönünde oy kullanırken, 148 vekil ret oyu verdi, 12 de çekimser oy çıktı.

RUHANİ MECLİSTEKİ OTURUMA KATILMADI

Hasan Ruhani, meclisteki oturuma katılmazken bütçe taslağını, hükümet adına toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bütçe Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht savundu.

MECLİS BAŞKANI KALİBAF, TOPLANTIYA KATILMAYAN RUHANİ'Yİ ELEŞTİRDİ

Bütçe taslağının milletvekillerinin oyuna sunulmadan önce konuşan Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Cumhurbaşkanı Ruhani'yi meclise davet ettiklerini ancak Ruhani'nin davete icabet etmediğini söyledi.

Kalibaf, "Sayın Cumhurbaşkanı, bütçe görüşmelerinin yapıldığı toplantıda hazır bulunarak sosyal yardımlar, petrol ihracatı ve döviz kurları hakkında açıklama yapmalı ve hükümetinin pozisyonunu savunmalıydı. Bu, meclis ve hükümetin çıkarına olurdu. Belki bazı belirsizlikler ortadan kalkar bazı konularda güven sağlanırdı." dedi.

Hasan Ruhani

RUHANİ, BÜTÇEDE DEĞİŞİKLİK İSTEMİYOR

Mecliste bütçe tartışmaları devam ederken kabinesiyle bir toplantı düzenleyen Cumhurbaşkanı Ruhani ise burada yaptığı konuşmada, bütçe taslağının "ekonomik savaş koşullarında ülkenin yönetilmesi için hazırlandığını" ve değişiklik yapılmadan kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Ruhani, "Hükümete göre, bütçe taslağının yapısında ve ana eksenlerinde yapılacak bir değişiklik, insanların geçim kaynaklarına, ülke ekonomisinin kalkınmasına ve yönetimine ciddi zararlar verebilir." ifadelerini kullandı.

MECLİS İLE HÜKÜMETİN BÜTÇE KONUSUNDA ANLAŞAMADIĞI 2 NOKTA

Hükümetin 4 bin 200 tümen olarak belirlediği sübvanse edilen dolar kurunun meclis tarafından 17 bin 500 tümene çıkarılmak istenmesi, iki taraf arasındaki temel anlaşmazlıklarından biri olarak görülüyor. Meclis, bazı ithalatçılara düşük kurdan döviz temininin yolsuzluklara yol açtığını belirtirken; hükümet, sübvanse edilen dolar kurunun 17 bin 500 tümene çıkarılmasının yüksek enflasyona yol açacağını savunuyor.

Bütçe taslağında petrol ihracatına ilişkin öngörülen rakamlarla ilgili anlaşmazlık var. Hükümet, 21 Mart'ta başlayacak yeni yıldan itibaren ortalama günlük 2 milyon 300 bin varil petrol satışı hedefliyor. Meclis ise ABD'nin tek taraflı yaptırımları kaldırması halinde petrol ihracatının günlük 1 milyon 500 bin varil olacağını öngörüyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)