İran'ın alacaklılarıyla ilgili açtığı bir dava Türkiye'de görülebilecek
REUTERS

ABD mahkemesi, İran'ın alacaklılarının Halkbank aleyhine açtığı farklı bir davanın Türkiye'de görülebileceğine karar verdi.

BU DAVANIN İRAN YAPTIRIMLARINI İHLAL İLE SUÇLANDIĞI DAVA İLE BAĞLANTISI YOK

Davanın, Halkbank aleyhine ABD devleti tarafından açılan ve İran yaptırımlarını ihlal ile suçlandığı dava ile bağlantısı bulunmuyor.

YARGILAMANIN KOŞULLARI HAKKINDA TARAFLAR 2 MART'A KADAR ANLAŞACAK

İranlı grupların saldırılarından mağdur olan 876 kişinin Halkbank aleyhine dava açma talebini inceleyen yargıç, davanın Türkiye'de görülebileceğini karar verdi ve Türkiye'de yargılamanın koşulları hakkında tarafların 2 Mart'a kadar anlaşmasını istedi.

BANKANIN TÜRKİYE'DE YARGILANMAYI KABUL ETMESİ ŞARTI VAR

Mahkemenin Türkiye saati ile gece saatlerinde yayınladığı kararda, "Davanın reddi kararı Halkbank'ın Türkiye'de yargılanmayı kabul etmesi, Türk mahkemelerinin yetkisini kabul etmesi ve zaman aşımına dayanan savunma yapmamasını şart koşmaktadır." denildi.

İran'ın Halkbank'a açtığı dava Türkiye'de görülebilecek

ANA DAVA TEMYİZDE

Dava, Halkbank'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle yargılandığı ana davaya ayrı olarak açılmıştı. ABD devletinin açtığı ana davanın reddedilmesi için Halkbank talepte bulunmuş, ancak bu talep reddedilmişti. Halkbank ise ret kararını temyize götürmüştü.

HALKBANK'TAN ABD'DE ALEYHLERİNE AÇILAN HUKUK DAVASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ

Halkbank'tan, bazı müştekiler tarafından ABD'de aleyhlerine açılan tazminat davasına ilişkin açıklama yapıldı.

Halkbank'ın, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamasında, "Mahkeme, davanın Türkiye'de açılması ihtimaline dair, tarafların davanın açılabilmesine ilişkin itirazlar konusunda bir anlaşmaya vararak bu hususu, 2 Mart 2021'e kadar mahkemeye sunmalarına karar vermiştir." ifadeleri kullanıldı.

ABD MAHKEMESİ BANKANIN YARGI YERİ UYUMSUZLUĞU İTİRAZINI KABUL EDEREK, DAVAYI ŞARTLI OLARAK REDDETTİ

Bahse konu davada ABD New York Güney Bölge Mahkemesi'nin, bankanın yargı yeri uyumsuzluğu itirazını kabul ederek, dün davayı şartlı olarak reddettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mahkeme, davanın Türkiye'de açılması ihtimaline dair, tarafların davanın açılabilmesine ilişkin itirazlar konusunda bir anlaşmaya vararak bu hususu, 2 Mart 2021'e kadar mahkemeye sunmalarına karar vermiştir. Bununla birlikte; ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdindeki ceza davası ise, bankamızın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı (FSIA) Kanunu kapsamında ceza davasının düşürülmesine dair başlattığı temyiz süreci sebebiyle beklemekte olup, temyiz dosyası ABD New York İstinaf Mahkemesi İkinci Dairesi nezdinde devam etmektedir."