Merkez Bankası kur korumalı mevduatta üst faiz sınırını kaldırıyor
ensonhaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), liralaşma stratejisini artırmak ve kur dengesini kurmak için Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını gündeme getirilmişti.

Vatandaşların yurt içinden ve yurt dışında büyük ilgi gösterdiği hesapta bankaya 3 ay vadeli yatırılan Türk Liraları, döviz artışlarına karşı koruyor ve hesap sahiplerine kazanç sağlıyordu.

Ancak son aylardaki gelir oranı piyasanın altında kalınca hesaptan çıkışlar başladı.

Merkez Bankası, bankalara yazı gönderdi

Bu aşamada Merkez Bankası, bankalara birer yazı göndererek, bankalarca açılan vadeli Türk Lirası mevduat hesaplarına etki edecek azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta süreli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşuluyla bankalar tarafından belirlenebileceğini açıklandı.

KKM'nin faizindeki sınır kalktı

Kur korumalı mevduatta faize, politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır mevcuttu. TCMB politika faizi yüzde 9 seviyesinde seyrederken, kur korumalı mevduatlarda faizde yüzde 12'lik üst sınır mevcuttu.

Bankalardan talep geldi

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon raporu sunumunda faiz sınırının kaldırılmasının bankalardan gelen bir talep olduğunu ve katılım finans tarafına yönelik kaymayı engellemek için bu adımı attıklarını belirtmişti.

KKM büyüklüğü 1,37 trilyon lira

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kaynaklarına göre 13 Ocak haftasından sonra KKM büyüklüğü 1,37 trilyon liraya geriledi.

Kasım ayında bu ürün 1,47 trilyon TL ile rekor kırmıştı.

Şirketlere KKM için süre uzatımı

Resmi Gazete'de yayınlanan ayrı bir düzenlemede de şirketlere KKM için uygulanan vergi istisnalarının süresi uzatıldı.