Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu azaldı
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını paylaştı.

Ocak sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2021 yıl sonuna göre 305 milyon ABD doları azalarak 168,6 milyar ABD doları olarak açıklandı.

VADEYE GÖRE İNCELENDİĞİNDE

Vadeye göre incelendiğinde, 2021 yıl sonuna göre, uzun vadeli kredi borcunun 229 milyon ABD doları azalarak 161,2 milyar ABD doları; kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 76 milyon ABD doları azalarak 7,4 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.

döviz

BORÇLUYA GÖRE DAĞILIMA BAKILDIĞINDA

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 188 milyon ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 15 milyon ABD doları azalışla 20,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 94 milyon ABD doları azaldı, tahvil stoku ise önemli bir değişiklik göstermeyerek  1,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 348 milyon ABD doları azaldığı, tahvil stokunun ise 490 milyon ABD doları artarak 10,6 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2021 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 192 milyon ABD doları artışla 4,9 milyar ABD doları; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 37 milyon ABD doları artışla 929 milyon ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

döviz

ALACAKLIYA GÖRE DAĞILIM İNCELENDİĞİNDE

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, ocak sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 586 milyon ABD doları azalarak 107,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

KISA VADELİ KREDİ BORCUNA İLİŞKİN

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 41 milyon ABD doları azalarak 7,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

döviz

DÖVİZ KOMPOZİSYONUNDA BORCUN YÜZDE 63,5'İ DOLAR BAZINDA

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 161,2 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 63,5'inin ABD doları, yüzde 33’ünün Euro, yüzde 1,6’sının Türk lirası ve yüzde 1,9’unun ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 7,4 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 40,3’ünün ABD doları, yüzde 35,1’inin Euro, yüzde 19,7’sinin Türk lirası ve yüzde  4,9’unun diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülüyor.

Sektör dağılımı incelendiğinde, ocak sonu itibarıyla, 161,2 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 39,9’unu finansal kuruluşların, yüzde 60,1’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturuyor. Aynı dönemde, 7,4 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 82,7’sini finansal kuruluşların, yüzde 17,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturuyor.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, ocak sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 43,9 milyar ABD doları tutarında olduğu gözleniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)