Polonya ve Macaristan, fonların dağıtımını AB Adalet Divanı'na taşıyor
AA

Polonya ve Macaristan, Avrupa Birliği (AB) bütçesi ve kurtarma programını engelliyordu. İki ülke, bu mekanizmanın kendilerine karşı kullanılacağından çekindikleri için oy birliği gereken bütçe ve kurtarma programı paketini veto ediyordu. AB Dönem Başkanı Almanya, bu konuda uzlaşı sağlamak üzere taraflar arasında müzakereler yürütmüş ve dün düzenlenen AB Liderler Zirvesinde anlaşma sağlanmıştı.

İKİ ÜLKE ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesine katılan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB'nin 1 trilyon 800 milyar euroluk bütçe ve koronavirüsün ekonomik sonuçlarına karşı hazırlanan kurtarma paketinde varılan anlaşma sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, son iki haftada yürütülen zorlu ve gergin görüşmeler neticesinde hukukun üstünlüğü mekanizması konusunda ciddi hukuki garantiler elde ettiklerini ve böylece anlaşma sağlandığını söyledi.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ MEKANİZMASININ AB SÖZLEŞMELERİNE UYUMU TARTIŞMAYA AÇILIYOR

Her iki ülkenin, AB Adalet Divanı'ndan, hukukun üstünlüğü mekanizmasının AB sözleşmelerine uyumlu olup olmadığıyla ilgili görüş talep edeceğini kaydeden Morawiecki, mahkemeye ayrı ayrı mı yoksa birlikte mi başvuru yapma konusunda henüz karar vermediklerini ifade etti.

Macaristan ve Polonya AB'nin fonlarının dağıtılması ile ilgili itiraz ett

"ŞANTAJA BOYUN EĞMEDİK"

Görüşmelerde ülkesinin haklarını koruduğunu ve şantaja boyun eğmediklerini savunan Orban ise ''Haklarımız için mücadele ettik ve uluslarımız tarafından kabul edilemeyecek şeyler için şantaja boyun eğmedik. Tartışma sadece hukukun üstünlüğü mekanizması hakkında değil bilakis AB'nin geleceğiydi.'' dedi.

Varılan anlaşma ile hukukun üstünlüğü mekanizmasının siyasi hedefler için kullanılmasını da engellediklerini öne süren Orban, AB bütçesi ve kurtarma fonunda varılan anlaşma ile AB'nin birliğinin sağlandığını ve bunun Avrupa'nın geleceği için iyi bir sonuç olduğunu ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)