Yanlış emir borsayı 500 milyon lira zarara soktu

Yanlış emir borsayı 500 milyon lira zarara soktu

Borsa İstanbul'da işlemler dün sabah, bir aracı kurumun emir düzeltme mesajı nedeniyle yaşanan teknik arızayla saat 9.52 ile 10.55 arasında durduruldu. 62 dakikalık teknik arızanın BIST'e faturasının yaklaşık 500 milyon TL olduğu ifade ediliyor.

FATURA DAHA YÜKSEK OLABİLİR

Bazı işlemciler faturanın daha yüksek olabileceğini de kaydetti.
Borsa İstanbul'dan yapılan ilk açıklamada, “Gelen borsa emirlerinin oluşturduğu hata mesajı nedeniyle Pay Piyasası Alım Satım Sistemi'nde saat 09.52.12 ile 10.55.00 arasında işlem yapılamamıştır” denildi. Borsada işlemler saat 10.55'te tekrar başladı.

''YAZILIM SİSTEMİNDEN KAYNAKLANAN BİR SORUN''

Borsa'dan daha sonra yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem yapmakta olan bir yatırım kuruluşu tarafından 9.52:12'de gönderilen emir düzeltme mesajında ilgili kurumun kullandığı yazılım sisteminden kaynaklanan bir sorun oluşmuştur. Söz konusu sorun, Borsa İstanbul İşlem Sistemi tarafından ilgili senedin işlendiği bellek bölümünde (partition) emir akışının durmasına neden olmuştur. Emir akışındaki bu sorunu çözebilmek için Pay Piyasası işlemleri durdurulmuştur. Sorunun ilgili yatırım kuruluşunun hizmet aldığı yazılım firması tarafından geliştirilmiş emir iletim arayüzü (FIX) uygulamasından kaynaklandığının tespit edilmesi üzerine, söz konusu yatırım kuruluşunun kullanıcısının işlemleri durdurulduktan sonra, 10.55:00 itibariyle Pay Piyasası işlemleri tekrar başlatılmıştır.”

BİLGİSAYAR SAATİNDEKİ 3 SANİYELİK FARKIN ZARARI

2023'te İstanbul'un bir finans merkezi olması hedefi bulunan BIST'te yaşanan arızalar dikkat çekiyor. 9 Ocak'ta işlemler 3 saat durmuş ve toplam 3.7 milyar TL tutarındaki işlem hacminin 1.7 milyar TL'si yapılamamıştı. BIST'te 7 Mayıs 2013'te ise yapılan işlemler bilgisayar saatinde yaşanan 3 saniyelik bir fark nedeniyle iptal edilmiş ve toplam işlem hacminin yaklaşık 107 milyon TL'si iptal edilmişti.

BORSA İSTANBUL BAŞKANI: BIST TEKNOLOJİSİ ANTİKA

BIST'in teknolojisinin ‘antika' olduğunu konuşmalarında dile getiren Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin ‘kalbi' BIST'i güçlü konuma getirebilmek için Nasdaq OMX ile 2013'ün son günlerinde bir stratejik işbirliği anlaşması yapmıştı.

Yanlış emir borsayı 500 milyon lira zarara soktu

HEM BIST HEM SPK'DAN İNCELEME

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), dün Borsa İstanbul'da gerçekleşen teknik arızaya ilişkin, “Tekrarlanmamasını arzu ettiğimiz problemin nedenine ve alınması gereken tedbirlere ilişkin hem Borsa hem de SPK tarafından gerekli incelemeler başlatılmıştır” denildi. Açıklamada arızaların sıklaşması ve seans ortasında beklenmedik anlarda ortaya çıkmasının, sağlıklı fiyat oluşumuna engel olabileceği gibi, yatırımcı güveni açısından da arzu edilen bir durum olmadığı kaydedildi.

EMİR VE İŞLEMLER HANGİ DURUMLARDA İPTAL EDİLİR?

Borsa İstanbul'da emir ve işlemler şu durumlarda iptal edilebilir:

- Bilgisayar ortamından kaynaklanan hatalar.
- Aracı kuruluşlardan en az birinin hatalı emri veya eksper tarafından hatalı emir girişi sonucunda gerçekleşen işlemlerin varlığı halinde.
- Yapay fiyat ve piyasa oluşturulmasında yasaklanan hallerin herhangi birinin var olduğunun tespiti halinde.
- Aracı kuruluş veya menkul kıymetlerin işlemlerini durduracak diğer maddi unsurların ortaya çıkması halinde.

NASDAQ TEKNOLOJİSİ TESTLERİ YAPILACAK

Nasdaq'a uyum kapsamında bu yılın temmuz ayında Borsa'da emirler, daha hızlı bir platform olan FIX uygulamasıyla geçilmeye başladı. Dün yapılan işlem de FIX'ten kaynaklandı. Sektör yetkililerine göre, Nasdaq teknolojisine geçiş konusundaki testler nedeniyle önümüzdeki günlerde de tekrar işlemlerin durmasına neden olabileceği ifade edildi. 2015 yılının ilk çeyreğinde BIST'in tamamen yeni teknolojiye geçmesi yani bir anlamda ‘antika' teknolojiden tamamen kurtulması bekleniyor.
Bu arada BIST, dün günü yüzde 0.32 primle 82.530 puandan tamamladı. Böylece BIST endeksi, 14 ayın da en yüksek seviyesinde bulunuyor.