Elif Şafak Guardian'da şikayet etti: Türk milleti mutsuz
ensonhaber.com

1

Türkiye'yi basın özgürlüğü yok diye dünyaya şikayet eden yazar Elif Şafak, bu kez "Türkiye depresyonda, toplumda keskin ayrılıklar var" diyerek şikayete başladı.

Şafak, Guardian gazetesine Türkiye'deki siyasi ve toplumsal duruma ilişkin bir makale yazdı. Gazetenin G2 ekinde yer alan makalenin başlığı "Daha mutsuz bir millete dönüştük."

KESKİN AYRILIKLAR OLUŞMAYA BAŞLADI

Şafak, "Türkiye'de giderek daha keskin ayrılıklar olmaya başladığını" belirtiyor ve "Türkiye toplu olarak depresyonda. Mutsuz bir millet olduk. Kısa bir süre önce Türkiye'nin AB'ye girebilmesi, çoğulcu bir anayasa oluşturması, liberal demokrasiye olan bağlılığını güçlendirmesi neredeyse mümkün görünüyordu" diyor.

ERDOĞAN VE ERDOĞAN KARŞITLARI

Türkiye'de en büyük ayrılığın 'Erdoğan yanlıları ve Erdoğan karşıtları' arasında olduğunu yazan Elif Şafak ülke içi ve Suriye savaşıyla beraber bölgedeki gelişmeleri ele aldığı makalesini şu sözlerle noktalıyor:

"Türkiye'de iktidardaki politikacılar uzunca bir zaman 'demokrasiyi', 'çoğulculukla' karıştırdı. Sandık önemli olsa da, demokrasi yalnızca siyasi partilerin almayı başardığı oy sayıyla ilgili değildir. Demokrasi aynı zamanda hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, kadın hakları, azınlık hakları, kültürel ve siyasi çeşitlilik, medya özgürlüğü, ifade özgürlüğü, sindirilmeden konuşma ve yazma hakkıdır. Bu evrensel temel kural doğrultusunda, Türkiye Suriye veya Orta Doğu'ya karışmak yerine, derhal kendine bakmalıdır."

BEYAZ TÜRKLER KRİZDE, BİR TEK ARAPLAR ALIŞVERİŞE ÇIKIYOR

Elif Şafak ayrıca Türkiye'nin büyük bir ekonomik krizden geçtiğini savunarak Beyaz Türkler'in bu krizden en çok etkilenen kesim olduğunu, lüks dükkanlardan ise bir tek zengin Arapların alışveriş yapabildiğini belirtti:

"Nişantaşılı Türkler ekonomik krizden etkilenirken bu lüks dükkanlardan ancak zengin Araplar alışveriş yapabiliyor. Bu nedenle bu dükkanların önünde dilenen suriyeli çocuklar dil sorunu yaşamıyor"