Emlak Konut bu yıl 2 dev projeye imza atacak
Özel Haber

EnsonhaberEmlak / Gizem Kanat

Gayrimenkul sektörünün lokomotif şirketi Emlak Konut GYO, 2016 yılında da büyük projelere imza atmaya hazırlanıyor. Konut piyasası ve Emlak Konut’un faaliyetlerine ilişkin Ensonhaber.com’a açıklamalarda bulunan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2015 yılını beklentiler ve geçiş dönemi olarak nitelendirdiklerini ancak 2016'dan beklentilerinin yüksek olduğunu açıkladı. İstanbul Anadolu Yakası'nda E-5 yolu üzerinde konumlanan Maltepe ve Avrupa Yakası'ndaki Zeytinburnu ilçesinde 2016 yılında dev projelere imza atacaklarını kaydeden Murat Kurum, Ensonhaber.com’un sorularını yanıtladı…

Emlak Konut bu yıl 2 dev projeye imza atacak

"2015 GEÇİŞ YILI OLDU"

Sektörünüz 2015 yılını nasıl geçirdi? 2016 yılını sektör açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünya ve ülkemiz gündemi açısından bazı belirsizliklerin hakim olduğu bir yılı geride bıraktık. Özellikle küresel çapta dünya finans ve mali piyasalarının odaklandığı FED faiz kararları ve Çin büyüme verileri; yerel olarak da ülkemizin içinde bulunduğu seçim gündemli takvim, sektör oyuncularının ve yatırımcıların belirli bir bölümünde, bir bekleme süreci içine girilmesine sebep oldu. Bu nedenle hem iş dünyası hem de bireysel yatırım kararlarının alınmasında sınırlı da olsa bir ertelenme döneminin yaşandığını gözlemledik. Bu nedenle 2015 yılını bir beklentiler ve geçiş dönemi olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır.

"CUMHURİYET TARİHİNİN KONUT SATIŞI REKORU KIRILDI"

2015 yılında yukarıdaki gelişmelere rağmen sektörümüzde cumhuriyet tarihinin konut satışı rekoru kırılmış oldu. Yaklaşık 1,3 milyon adet konut satışı gerçekleşti. Gerek ikinci el gerekse yeni konut satışlarında geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında rakamlar yükselmeye devam etti. Tüm ülke çapında ve özellikle şehir merkezlerinde kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızla devam ettiği hepimizin şahit olduğu bir gerçek.

"PROJELERİN TAMAMLANMASI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİRECEK"

2016 yılı beklentiniz...

2016 yılında ise beklentimiz küresel anlamda ve yurt içinde öncelikle bir normalleşme ve sonrasında olumlu anlamda gelişmelerin yaşanacağı yönünde. Belirsizliklerin azalması küresel risk iştahını arttıracağını tahmin ediyoruz. Yurtiçi tarafını değerlendirecek olursak, 4 sene boyunca sürecek olan seçimsiz bir döneme girilmesi, ülkemiz adına büyük bir atılımın yaşanabileceği; hedeflerin ve planlanan büyük yatırımların hayata geçirilebileceği büyük bir hareket alanı vaat ediyor. Bu yönüyle, bizim 2016 yılından beklentilerimiz yüksek. Gayrimenkul sektörünün uzun vadeli ve doğal yurtiçi dinamikleri sektörü her zaman canlı tutmaya devam edecektir. Bu dinamiklere ilave olarak yurtdışı kaynaklı ilginin de artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2016 yılından başlayarak ülkemizin çok önemli projelerinin birer birer tamamlanmaya başlayacağı bir döneme giriyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tamamlanması ve bağlantı yollarının hizmete girmesi, Avrasya Tüneli'nin ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün tamamlanması; sonrasında da 3.Havalimanı'nda yaşanacak ilerlemeler ve yine İstanbul’da metro ulaşım ağının yaygınlaşması, İstanbul ve Türkiye açısından inşaat sektörü adına çok önemli gelişmeler olacak. Bu gelişmeler, şimdiden hem talebi hem de arzı tetiklemeye başladı bile.

Emlak Konut bu yıl 2 dev projeye imza atacak

"BÜYÜK ÖLÇEKLİ DÖNÜŞÜM PROJELERİ HER ANLAMDA DAHA VERİMLİ"

Kentsel dönüşüm sürecinde yapılan çalışmaları ve projeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu süreç beklenilen ölçüde devam ediyor mu? Eksikleri var ise, nelerdir? Çözüm önerileriniz alabilir miyiz?

Halen kentsel dönüşümün milli bir seferberlik seviyesine gelemediğini görüyoruz. Yapılacak çok şey var. Deprem kuşağında bir ülkede olduğumuzu hiçbir zaman unutmamalıyız. Buradaki konu, sadece bir inşaat ekonomisi yaratmak değil. Hükümetimiz, olası bir afette “İnsanımızı, vatandaşımızı nasıl koruyabiliriz?” derdinde. Tüm paydaşların desteklemesi gereken “yaşamsal” bir hedef bu. Kentsel dönüşüm sağlıklı binaların üretilmesine imkan sağlamakla beraber aynı zamanda enerji verimliliğinin arttırılmasına, çarpık kentleşmenin yok edilmesi, yaşanabilir kentler yaratılması ve geleceğin şehirlerinin inşa edilmesine de zemin sağlayacaktır. Ayrıca geliştiriciler açısından da, parsel bazında değil ada bazında büyük ölçekli dönüşüm projelerinin her anlamda çok daha verimli olduğunun ve ideal kentsel dönüşüme daha çok yakıştığının da altını çizmekte fayda var.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İHTİYACINA KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Emlak Konut dönüşüm seferberliğinin neresinde?

Hükümetimizin hazırlayıp yürürlüğe soktuğu “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında kentsel dönüşümün hukuki altyapısı çok önemli ölçüde hazırlanmış oldu. Biz, Emlak Konut olarak, gerek doğrudan yerinde dönüşüm yaparak ve gerekse depreme karşı dayanıklı konutlar üreterek ülkemizin sağlıklı konut stokuna ve dönüşüm seferberliğine elimizden geldiğince katkıda bulunuyoruz. Kentsel dönüşümü sadece depreme dayanıklı konut üretimi olarak da görmüyoruz. Yeşil alanı, sosyal donatıları, eğitim ve kültürel alanlar ile birçok projemiz de etrafında parkları olan yaşam alanları üretmeye çalışıyoruz. 2003 yılından bugüne kadar geliştirdiğimiz 60’dan fazla projede ve 120 bini aşkın bağımsız bölümde bu kriterleri dikkate alarak çalışma yapmaya gayret ettik. Halen Emlak Konut'un portföyünde 10 milyon m2 civarında üzerinde henüz proje geliştirilmeyen arsa stoku bulunmaktadır. Yukarıda çerçevesini çizdiğimiz prensipler doğrultusunda ülkemizin kentsel dönüşüm ihtiyacına katkı sunmaya gayret edeceğiz.

KANAL İSTANBUL'DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kanal İstanbul projesi herkes tarafından çok merak ediliyor. Proje ne aşamada bahseder misiniz?

Öncelikli olarak şunu belirtmek isterim ki, Emlak Konut olarak bu projenin doğrudan içinde yer almıyoruz. Proje ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtebiliriz. Bununla beraber bu projenin gerçekleşmesi durumunda çevresini önemli ölçüde etkileyeceği ve üzerinde nitelikli konut projeleri üretilebilecek alanların ortaya çıkacağı da bir gerçek.

Emlak Konut bu yıl 2 dev projeye imza atacak

"YATIRIM YAPARKEN ULAŞIM PROJELERİNE DİKKAT EDİYORUZ"

Konut sektöründe Anadolu ve İstanbul’un parlayan bölgeleri hangileridir. Sizin bu bölgelere ilişkin yeni projeleriniz var mı?

İstanbul’da her ilçenin her semtin ayrı bir özelliği ayrı bir hedef kitlesi ve buna bağlı talebi mevcut. Her bölgenin geleceğe yönelik ayrı bir hikayesi mevcut.Bu yüzden İstanbul belli bir bölgesiyle değil, tüm şehir olarak parlıyor. Bununla birlikte, devletimiz ve yanında da yerel yönetimlerin altyapı yatırımlarının değer artışlarında çok etkili olduğu görülmektedir. Özellikle ulaşım yatırımları burada kritik rol oynuyor. Biz de yatırımlarımızda bunlara dikkat ediyoruz. Lakin yatırımlarımızda odaklandığımız bir bölge bulunmuyor. Gelecek vadeden her arsa bizim yatırım planlarımıza dahil olabiliyor. Anadolu’da da markamızı tanıtmak adına, şehirlerin en merkezi lokasyonlarında projeler geliştirmeye gayret ediyoruz.

"YABANCI KONUT ALICISI TÜRKİYE'Yİ UZUN VADELİ DÜŞÜNÜYOR"

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi nasıl? Değerlendirebilir misiniz?

2015 yılında, önceki senelere oranla yabancı ülke vatandaşlarının ilgisinin yaygınlaştığı ve çeşitlendiği bir yıl yaşadık. Sadece İstanbul’da değil, Bursa, Antalya, Yalova, Trabzon, Sakarya gibi illerde de ciddi bir hareketlilik yaşandı. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen ilgi ve talebin katlanarak arttığını gördük. Bu Emlak Konut projelerinde de ülke genelinde de böyle oldu. Toplam cironun 1 milyar 51 milyon TL (KDV Hariç) tutarındaki kısmı yani bin 307 adet bağımsız bölüme tekabül eden kısmı yabancı ülke vatandaşlarına satıldı. Son birkaç senedir gördük ki, Türkiye’den konut alanlar sadece yazlık kullanım ve yatırım amacıyla almıyor. Yaşamak için de alıyorlar. Ailelerini getirmek için de alıyorlar. Artık bu konut alıcıları Türkiye’yi uzun vadeli olarak değerlendiriyor. Ticari gayrimenkul alıyor, iş kuruyorlar. Bunlar ekonomik hareketlilik anlamında güzel gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor.

"2016'DA 1,5 MİLYAR TL KAR ÖNGÖRÜYORUZ"

2015 yılı sizin için nasıl geçti? 2016 yılı için öngörü ve hedefleriniz nelerdir?

Hem küresel hem de yerel belirsizliklerin hakim olduğu bir yıl yaşanmasına rağmen şirketimiz çok başarılı bir performans sergiledi. Gelir paylaşımı ihalelerimizde, kuruluş tarihimizden bu yana ulaştığımız en yüksek talep ve başarılı sonuçlara 2015 yılında ulaştık. 12 adet gelir paylaşımı ihalede toplam 7 milyar TL’ye yakın asgari şirket payı elde ettik. Bu gerçekleştirmiş olduğumuz ihalelerin toplam proje değeri ise yaklaşık 18 milyar TL’ye ulaştı. Bu ihaleler gelecek yıllarda sektörümüze birbirinden iddialı projeler olarak geri dönecekler. Açıklamış olduğumuz 2015 yılsonu satış verileri dikkate alındığında ise; 2015 yılındaki satışlarımızın toplam değerinin 6,32 milyar TL'ye ulaştığı görülmektedir. Şirketimizin 2016 yılında ise, devam etmekte olan ve geliştirilmesi hedeflenen projelerinde; yaklaşık 1,5 milyon m2'ye ulaşacağını ve tüm bu bağımsız bölümlerin satış değerleri toplamının da yaklaşık 7,6 milyar TL olacağını tahmin etmekteyiz. Şirketimizin net karının ise rekor bir seviye olan 1,5 milyar TL olabileceğini öngörüyoruz.

MALTEPE VE ZEYTİNBURNU ARSALARI 2016'NIN DEV PROJELERİ OLACAK

Önümüzdeki dönemde dev ihalelere imza atacak mısınız? En çok hangi bölgeler talep görür?

İstanbul Anadolu Yakası'nda E-5 yolu üzerinde konumlanan Maltepe arsamız ve Avrupa Yakası'ndaki Zeytinburnu arsalarımızın ihaleleri 2016 yılının “dev” diye nitelendirilebilecek projeleri olacak. Yine sorunuza istinaden şunu söylemek isterim ki, iyi planlanmış ve doğru konseptteki bir konut projesi her bölgede talep görecektir. Bu yüzden herhangi bir bölgeyi ön plana çıkarmak doğru olmaz diye düşünüyoruz. Bununla birlikte şehrin her iki yakasında da gelişmekte olan bölgelerde yapımı devam eden, daha uygun fiyatlı lakin gelecek adına yüksek potansiyel taşıyan projelerin daha çok talep gördüğünü söyleyebiliriz. Türk insanı gayrimenkul sektörünü gerçekten çok iyi takip ediyor ve iyi projeler hak ettiği satış başarısını yakalıyor.

Emlak Konut bu yıl 2 dev projeye imza atacak

"İNŞAAT FİRMALARI ARSALARIMIZA YOĞUN TALEP GÖSTERİYOR"

İhalelere katılımın artmasını neye bağlıyorsunuz?

Siyasi ve ekonomik belirsizlik ortamının önemli ölçüde giderilmiş olması ve buradan hareketle yatırımcılar açısından daha öngörülebilir bir sürece geçilmesini bunun önemli bir sebebi. Bunun yanında, Emlak Konut olarak istikrarlı olarak devam ettirdiğimiz arsa alımlarıyla sahip olduğumuz güçlü arsa portföyü yükselen piyasa koşullarında cazibesini artırmaya devam ettiği için ilgi çekmeye devam ediyor. Şunu da belirtmem gerekir ki; aynı vatandaşlarımız gibi şirketimizin yüklenicileri olan “Türk inşaat sektörü oyuncuları” da, sektörü çok yakından takip ediyorlar ve hep birkaç adım sonrasına odaklanıyorlar. Ülkemizin gayrimenkul sektörü açısından da taşıdığı potansiyelin farkında olan inşaat firmaları, birçok yönüyle benzersiz olan Emlak Konut arsalarına yoğun talep gösteriyorlar. Gün geçtikçe, büyük ölçekli proje geliştirilebilecek arsaların da yok denecek kadar azalıyor olması ilave etkilerden bir tanesi olarak sayılabilir. Arsalarımızın birçoğu, üzerlerinde başarılı proje geliştirebilen orta ölçekli vizyoner bir inşaat firmasını “marka” haline getirecek potansiyele sahipler. Bu değerlendirmelerimizin hepsinin, ihalelere katılımda artan rekabetin sebebi olduğunu düşünüyoruz.

EV SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER

Ev sahibi olmanın yolu sizce nelerden geçiyor?

Finansal olarak güçlü olan bireyler zaten her yerde ev sahibi olabiliyorlar. Bizim vereceğimiz tavsiye ise, daha düşük gelire sahip olanlara olacak. Şehirler kuruldukları tarihten itibaren hep bir merkez çekirdek etrafında genişlerler. Bizim şehirlerimiz de aynı şekilde. Büyüyen şehirlerde, şehrin genişleme alanlarını iyi takip etmek gerekiyor. Şehrin genişleyen bölgeleri zamanla yeni alt merkezler haline dönüşürler. Bunlar da hem ulaşım hem de sosyal altyapıyı zamanla yanlarına çekerler ve bölge gayrimenkul değerleri de artışa geçer. İşte önemli olan bu artış öncesinde ve doğru bir zamanda “uygun maliyetle” bu bölgelerden ev sahibi olmaktır. Bu elde edecekleri varlık, kişilere gelecekte hayal ettikleri “daha ideal ev” için de bir “maya” niteliğinde olacaktır ve standartlarını yükseltmenin kapısını açacaktır. Konut satın alma sürecinde bulunan kişilere de öncelikli tavsiyemiz; ödeme kabiliyetlerini dikkate alarak yatırımda bulunmaları. Ayrıca, konutun bulunduğu mevkiinin kişilerin, sosyal, sağlık, eğitim ve gündelik diğer ihtiyaçlarını olabildiğince karşılayabilecekleri bir konumda olması ve dairenin kullanım ihtiyaçlarını tam olarak karşılıyor olması da diğer önemli hususlar. Vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamaması adına, gerçekçi fiyatlardan satış yapan firmalardan ev satın almaları ve kendilerini hukuki açıdan sağlama alabilecekleri ayağı yere basan sözleşmelerin altına imza atmaları konusunda da ilaveten uyarıyoruz…