AVM sahipleri, dolarla kira ödeyenlere yardım edecek
AA

fa

300’den fazla alışveriş merkezini temsil eden yatırımcıların ve profesyonellerin katıldığı toplantının ana gündem maddesi, hükümetin ekonomi alanında attığı adımlardan biri olan ve alışveriş merkezlerini doğrudan ilgilendiren dövizle kiralama konusuydu.

AVM yatırımcıları, hali hazırda güncel kur uygulamadıklarını, kurları düşük düzeyde sabitlediklerini veya indirim yaptıklarını vurgulayarak durduk yere bir panik havası yaratılmasının engellenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Yaratılan panik havasının, uzun vadede organize perakendeye ve Türkiye ekonomisine önemli zararlar vereceğini belirten katılımcılar, spekülasyonların devam etmesi halinde ülkemize yapılacak yatırımları ciddi manada sekteye uğratacağının altını çizdiler. Yapılan toplantı neticesinde, hükümet ve tüm paydaşlarla beraber hareket edilirse ortak yol bulunabileceği ifade edilirken, 5 ana başlıkta karara varıldı.

"İLETİŞİME AÇIK OLACAĞIZ"

AVM yatırımcılarının kamuoyu ile paylaştığı yol haritası şöyle: İletişime açık olacağız: Son dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler ve artan maliyetler sebebiyle perakendecilerin kârlılığının düştüğünü anlıyoruz. Bu zor dönemde her yatırımcı, perakendecisini dinleyecek. Her alışveriş merkezi kendi gerçekleri doğrultusunda, sorumluluklarını yerine getiren perakendecisinin sorunlarına çözüm arayacak.

"BİREBİR GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ"

Yatırımcılar, toplu kiracı görüşmesi yapmayacak. Her kiracı ve her yatırımcının kendi gerçeği farklı olduğu için sendikal anlamda yapılmak istenen toplu görüşmelere girmeyecek. Kiracı ve alışveriş merkezi bazında, birebir görüşmeler gerçekleştirecek.

"DESTEK OLACAĞIZ"

Şu anda bütün AVM’ler kira ciro oranı doğrultusunda perakendecilerine gerek kuru sabitleyerek gerek Türk lirasına dönerek gerekse indirim yaparak en az yüzde 20 oranında destek oluyor. Bu oran, kredi yükü bitmiş veya kira-ciro oranı yüksek olan AVM’lerde daha da artıyor.

AVM sahipleri, dolarla kira ödeyenlere yardım edecek

"BANKALAR İLE GÖRÜŞECEĞİZ"

Yatırımcıların döviz cinsinden olan kredi borçlarının Türk Lirası’na dönmesi ve varsa yapılandırma seçeneklerini görüşmek için kurulacak komisyonlar vasıtasıyla bankalarla görüşmeler yapılacak. Bankaların kredileri ve dövizle alınan uzun vadeli mevcut kredilerin Türk Lirası’na dönmesi için görüşmeler yapılıp, çözüm aranacak.

"İLGİLİ BAKANLIKLAR İLE İLİŞKİYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Sektörümüzün sorunlarına, hükümet yetkilileri ile yapılan / yapılacak görüşmeler ışığında çözümler aranacak ve geliştirilen öneriler yetkililer ile paylaşılacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)