Mısır Çarşısı'nın restorasyonu 2016'da tamamlanacak
AA

1

Mısır Çarşısı'nda, hayatı sekteye uğratmamak için bir bölümü gece gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının son aşamasına gelindi. Yeni Cami'nin kendi kendine yetmesini sağlayacak geliri elde etmesi için cami vakfiyesi olarak inşa ettirilen Mısır Çarşısı, 1664'te açıldı.

2013'TE TEKRAR RESTORASYONA ALINMIŞTI

İlk açıldığı dönemlerde "Yeni Çarşı" veya "Valide Çarşısı" adlarıyla anılan çarşı, dükkanlarda satılan ürünlerin genellikle Mısır üzerinden gelmesi üzerine 18. yüzyılın ortalarından itibaren Mısır Çarşısı adını aldı. 1940-1943'te kapsamlı bir restorasyondan geçirilen Mısır Çarşısı, Vakıflar Genel Müdürlüğünün girişimiyle 2013'te tekrar restorasyona alındı.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yaptığı açıklamada, çarşının restorasyonunun, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından başladığını söyledi.

YANLIŞ MÜDAHALELER DÜZELTİLDİ

Restorasyon kapsamında değişik malzemelerden yapılan pencere doğramalarının ahşaba dönüştürüldüğünü, dükkanların vitrin düzenlerinin yenilendiğini dile getiren Ertem, cephe temizliğinin yanı sıra cephelerdeki çimento esaslı harçların alınarak horasan harçlı derzleme yapıldığını belirtti.

Ertem, çalışmalar çerçevesinde, önceki yanlış müdahalelerin düzeltilerek, statik problemleri bulunan kısımlarda gerekli sağlamlaştırmanın da yapıldığını, özgün demir kapıların onarılıp sokak zemininin taş kaplandığını ifade etti.

MISIR ÇARŞISI'NI KAPATMADAN ÇALIŞMALI

Adnan Ertem, Mısır Çarşısı'nı kapatmadan çarşıda çalışmanın zorluğuna dikkati çekti.

Bu konuda bir planlama yaptıklarını aktaran Ertem, şunları kaydetti, "Hayatı sekteye uğratmadan nasıl çalışabileceğimizi programladık. Restorasyon çalışmaları gece ve gündüz yapılıyor. Çarşının üzerinde kurulan platform üzerinden çalışmalar yürütülüyor. Gece çalışmaya ağırlık veriliyoruz. Çatıda şu anda kurşun kaplama yapılıyor. Çatıdaki işlemler tamamlanmak üzere. Zemin restorasyonu sırasında çarşıyı bölüm bölüm kapatmak zorunda kalabiliriz ancak çok hızlı çalışarak, hemen bitirip çıkmayı hedefliyoruz. 2016'nın ilk yarısında restorasyonu bitirmeyi planlıyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)