EYG ilk gayrimenkul fonunu kuruyor

spk

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Türkiye’deki ilk gayrimenkul yatırım fonu kurma iznini aldıklarını söyleyen EYG Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “1.5 yıldır Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonunu kurmak için çalışıyoruz" dedi. Fon için taslağın hazır olduğunu ve son rötuşların yapıldığını belirten Çelik, SPK tebliğinin gayrimenkul pazarı gerçekleri ile örtüşmediğine dikkat çekti.

'MEVZUATTA GÜNCELLEME İSTEDİK'

Çelik, “Türkiye’de ilk gayrimenkul yatırım fonu kuruluş iznini alan şirket olduk. Buna rağmen SPK tebliği bizi sıkıntıya sokuyor. Sadece iskan alınmış ve bitmiş projelerde yer alabilirsiniz diyorlar. Oysa Türkiye gayrimenkul sektörü olarak lansmanda hareket gören bir sektör. Bitmiş konutlarla sınırlanma sistemin patinaj çekmesi anlamına geliyor. Bu nedenle güncelleme istedik. SPK tarafı şu anda bunun üzerine çalışıyorlar” diye konuştu.

SIRADA 50 BAŞVURU VAR

SPK mevzuatındaki model kurulabilirse Türkiye için büyük fırsat olacağına belirten Çelik, 50’nin üzerinde fon kurmaya yönelik başvuru olduğunu söyledi.

SINIR AŞAN FORMÜL

SPK’nin ‘bitmiş konut sınırı’na karşı yeni bir formül geliştirdiklerini belirten Çelik, EYG Gayrimenkul şirketi olarak Türk Ticaret Kanunu’na uygun bir şirket olarak yapılanmaya karar verdiklerini söyledi. Bu şekilde iş modellerini bitmiş projelerle sınırlamak zorunda kalmayacaklarını belirten Ömer Faruk Çelik, “Gayrimenkul fonları büyük yatırımcı tabanına hitap edilmesi için önemli bir gelişme. Fonlarda yatırımcı gelip parasını koyuyor ve istediği karı sağlayınca sistemin dışına çıkıyor. Türk Ticaret Kanunu’na bağlı olarak ilerlenen sitemde ise proje ortaklıkları söz konusu oluyor. Proje başından yatırımcı ortak oluyor, proje bitince karla paylaşılıyor” dedi.

İSTANBUL’DA 215 BİN KONUT ÜRETİLİYOR

İstanbul’da konut pazarını araştırdıklarını, 50 konut ve üzerinde birim bulunduran projeleri incelediklerini belirten Çelik, “Bizim kriterlerimize uyan toplamda 507 projeye ulaştık. İstanbul’da şu anda 507 projede 215 bin konut üretiliyor. Bunun yüzde 68’i satılmış durumda. Yüzde 32’ye denk gelen 68 bin konut ise satılmayı bekliyor” dedi.