Dar gelirlilere ve emeklilere özel konut uygulaması

e

Hükümet ev sahibi olmak isteyen dar gelirli ve emekliler için çalışmalarını sürdürüyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ev sahibi olmak isteyen iki kesimi de ev sahibi yapmak için başrol oynuyor.

2023'E KADAR 100 BİN KONUT İNŞA EDİLECEK

Yoksul ailelerin ev sahibi olmasını kolaylaştıran konut hesabı programı ise bu yıl başlıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, dar gelirliler için 2023'e kadar 100 bin sosyal konut yapılmasını planlıyorlar.

Emekliler için 17 ilde başlatılan konut projeleri tüm illere yayılacak. Konut hesabı yönetmeliği de mart ayında Başbakanlık'a gönderilecek.

AZAMİ TUTAR 15 BİN LİRA OLACAK

Belirlenen koşulları yerinde getiren kişilere, hesapta biriken tutarın azami yüzde 20'si kadar hesaplanan devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı için düşünülen azami tutarın 15 bin lira olacağı açıklandı. Bakan Fatma Sarı, üretilen konutların yüzde 85'inin sosyal konut, yüzde 15'inin kaynak geliştirme projesi olduğunu belirterek, "Alt-yoksul grubunda konut alıcılarında hane halkı gelirinin aylık 3 bin 200 lirayı aşmaması gerekiyor. İstanbul için bu tutar 3 bin 700 lira" dedi.

2023'e kadar gerçekleştirilecek projede, öncelik eşi ölen kadınlar ile engellilere verileceği açıklandı. Dar gelirli kişiler, 2+1 konutlara 270 ay vadeyle, aylık 130 lira, toplamda ise 35 bin lira ödeyerek sahip olabiliyor. 1+1 konutlar için ise yine 270 ay vadeyle, aylık 100 lira taksitle, toplamda 27 bin lira ödeniyor.