TOKİ Nevşehir'deki antik kente sahip çıktı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), Nevşehir’de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından tarihi bir kent çıktı. Çıkan 7 kilometre uzunluğundaki tarihi kentte araştırma çalışmaları sürüyor. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, bölgede tarihi bir kentin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını durdurduklarını açıkladı.

TOKİ Nevşehir'deki antik kente sahip çıktı

YERALTI ŞEHRİ

Turan, “Nevşehir’in merkezinde kentsel dönüşüm alanında dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Bunun üzerine Nevşehir Belediyesi ile birlikte bu alanın korunması konusunda anlaştık ve projeden vazgeçtik. Harcadığımız 90 milyon TL’yi de zarar olarak görmüyoruz. Bu yeni keşfedilmiş bir kent. Burası Anadolu tarihine de ışık tutuyor” dedi.

TOKİ Nevşehir'deki antik kente sahip çıktı- FOTO GALERİ

TOKİ Nevşehir'deki antik kente sahip çıktı

TOKİ ve Nevşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dünyanın en büyük yeraltı şehrinin keşfedildiğini vurgulayan Turan “Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir’e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor. Turizme katkı sağlayacak” dedi.

"TARİHİMİZE YENİ DEĞERLER KATACAK"

Kentsel dönüşüm projelerinde tarihi dokuları gözeterek çalıştıklarını belirten Turan “Bölgede tarih ile ilgili bilgileri baştan değerlendirecek bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Tarihimize yeni değerler katacak” dedi.

TOKİ Nevşehir'deki antik kente sahip çıktı

TURİZME PAHA BİÇİLMEZ KATKI

Ortodoks dönemine ait yer altı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran Nevşehir’de bugüne kadar bulunan ilk resimli kilisenin olduğunu belirten Turan, kilisenin hizmete açılmasıyla turizme katkı sağlayacağını söyledi.