Erdoğan genç iş adamlarının ziyareti sonrası konuştu

erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirdi. "Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun?" diye soran Erdoğan, "Merkez Bankası bağımsızdır" diyenler olduğunu anımsatarak cevap verdi: "Ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayım, söylemek durumundayım ve gerekirse çağırıp kendileriyle de bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez"

GENÇ İŞ ADAMLARINA SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral ve konfederasyon üyelerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

"EKONOMİ DURSUN ÇAĞRISI YAPTILAR"

Türkiye'ye yönelik tertiplerin, saldırıların ve tezgahların, demokrasinin yanında ekonomi ve sosyal barış üzerinde de yoğunlaştığını belirten Erdoğan, uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla Türkiye'nin ekonomisini zayıf göstermek, bu yönde algı oluşturmak için yürütülen gayretler olduğunu, Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında 'tüketmeyin, ekonomi dursun' çağrıları yapıldığını söyledi.

Erdoğan genç iş adamlarının ziyareti sonrası konuştu

"SAYISIZ DEFA SALDIRILARA MARUZ KALDIK"

"Faizleri yükseltmek için, yatırımları, girişimciliği baltalamak için, yani Türkiye'nin büyümesini engellemek için 12 yıldır sayısız defa saldırılara, manipülasyonlara maruz kaldık" diyen Erdoğan, o sıralarda 4,6'ya kadar düşen faizin, olaylarla birlikte hemen yükselmeye başladığını anlattı.

"FAİZİ DÜŞÜRMEK İÇİN KAVGA VERDİM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ülkemizde tabii faizin meddahlığını yapan çok, onu da söyleyeyim. Hala bunun gayreti içerisinde olanlar maalesef var. Ben Cumhurbaşkanı olarak her yerde söylüyorum, söylemeye devam edeceğim. Biz devletin borçlanma faizini yüzde 63'ten aldık. Tek haneliye indirene kadar verdiğim kavganın, mücadelenin şahidi olan birçok arkadaşım var.

"TEK HANEDE KALMASINI İSTEMEYENLER VAR"

Fakat tek hanelide kalmasını istemeyen birileri hala var. Bunu bilmenizi isterim. Sizlerden bu yöndeki çabalara, haberlere karşı da dikkatli olmanızı, her yerde ve her durumda sağlam duruşunuzu muhafaza etmenizi istiyorum."

"FAİZ YÜKSEK KALIRSA YATIRIMLAR BÜYÜMEZ"

Türkiye'de yatırımın önündeki en büyük engelin yüksek faiz olduğunun altını çizen Erdoğan, "Eğer yüksek faiz devam edecek olursa bu ülkede yatırımlar bizim istediğimiz seviyede asla yürümeyecektir ve bu ülke girişimci doğuramayacaktır. Girişimcinin doğabilmesi için bir defa yüksek faiz değil en azından şöyle uluslararası camiadaki faizlere yakın bir faiz politikasını uygulamamız lazım" ifadesini kullandı.

Erdoğan: Merkez Bankası hala olduğu yerde duruyor İZLE

"YATIRIM DERKEN BİLE BİRAZ ÜZÜLÜYORUM"

Faiz lobisinin son zamanlarda reel yatırımdan çok daha kolay para kazanmanın, paradan para kazanmanın peşinde olduğunu ifade eden Erdoğan, "En çok parayı kazanan yatırımlar, yatırım derken bile biraz üzülüyorum, nedir, finans sektörüdür. En büyük parayı onlar kazanıyor. Hani o devasa yatırımların olduğu yerler böyle bir para kazanmıyor. Ama finans sektörü bakıyorsunuz korkunç paralar kazanıyor ve kendi öz sermayesiyle de diyemiyorum biliyor musunuz" dedi.

"VATANDAŞIN PARASIYLA PARA KAZANIYORLAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada da bakıyorsunuz vatandaşın o mevduatlarıyla kalkıyor paradan para kazanıyor. Bunun vatandaşa tekrar dönüşümü noktasında kendi hesaplarını yapıyor, en az imkanı sağlamak suretiyle de burada yatırımcımızın önünü açacağı yerde tam aksine önünü tıkıyor. Şu anda geri dönüşüme baktığınız zaman mesela bizim insanımız hakikaten çok haysiyetli.

Erdoğan genç iş adamlarının ziyareti sonrası konuştu

"HERKES İNDİRİRKEN, MERKEZ BANKASI NEYİ BEKLİYOR"

Yani aldığı borcu ödemede de şu anda yaklaşık yüzde 2,9 gibi bir geri dönüşümde sıkıntı var. Yüzde 3 diyelim, buralarda. Şimdi böyle bir toplumun içerisinde finans sektörünün aslında riski bile yok denecek noktadadır. Yani reel sektörde bile risk bundan çok daha fazladır. Şimdi bunu görüyor dolayısıyla tabii ki yüksek faize de kimse ses çıkarmıyor. Sağolsun Merkez Bankamız da bu noktalarda hakikaten, dünyada herkes inerken bizim Merkez Bankası sağolsun hala olduğu yerde duruyor. İnmiyor, düşürmüyor. Neyi bekliyorsun sen? Buyur, petrol fiyatları 106 dolarlardan, 110 dolarlardan şimdi 45 dolara geldi. İşte açıklamalar yapılıyor, 2015-2016'da bu civarlarda dolaşacak. Hesaplar buna göre."

"BU İŞ BÖYLE YÜRÜMEZ"

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Türkiye ziyaretinde kendisine, "Biz hesapları 60 dolar üzerinden yaptık. Şimdi biraz burada sıkıntımız var. Yatırımlar noktasında sıkıntımız var. Çünkü bütçeyi buna göre hazırladık" dediğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"MERKEZ BAĞIMSIZ DİYORLAR BEN DE BAĞIMSIZIM"

"Orada o 15 doların hesabını yapıyor. Böyle bir noktada. Bizim petrolle ilgili bu noktada sıkıntımız yok. Tam aksine bu bizim lehimize şu anda, çok çok iyi bir noktadayız. Öyleyse bunun halkımıza dönüşünü, yatırımcıya dönüşünü süratle sağlamamız lazım. Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? Şimdi diyebilirler, 'Merkez Bankası bağımsızdır.' Ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayım, söylemek durumundayım ve gerekirse çağırıp kendileriyle de bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez. Burada bir şey var, bizim yatırıma, istihdama, üretime ihtiyacımız var. Çünkü bizim ekonomi, ihracata dayalı bir ekonomidir. Bunun için de uluslararası rekabette de bir defa maliyet hesaplarının gayet ucuz olması lazım ki rekabetimizin de bu noktada güçlü olmasını sağlayalım. Şimdi istihdamda bir sıkıntı görünüyor. Yani birçok batı ülkesiyle mukayese edilmeyecek derecede iyiyiz de ama niye buralarda olsun, daha da aşağılarda olsun, inelim yüzde 5'lere, düşelim buralara."

"HİZMET SEKTÖRÜ ÇOK KÖTÜ DURUMDAYDI"

Göreve geldiklerinde hizmet sektörünün çok kötü durumda olduğunu, otellerin sadece yaz dönemlerinde çalışabildiğini anlatan Erdoğan, artık otellerin 4 mevsim çalışır hale geldiğini söyledi.

Bunun çok önemli bir sıçrama, atak olduğunu belirten Erdoğan, son 12 yılda turist sayısının 13 milyon civarından 40 milyona yükseldiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin turizm gelirlerinin 40 milyar doları aştığını dile getirerek, "Bunlar bizim için Türkiye'nin nereden nereye geldiğini göstermesi bakımından çok çok önemli. Bunu 12 senede yapmak, başarmak hamdolsun bize nasip oldu. Biz şimdi turizmde yatırım yapacaklara yer bulmakta zorlanıyoruz" dedi.