Erdoğan ile Putin görüşmesinde Adana Mutabakatı gündeme geldi
ensonhaber.com

Adana Mutabakatı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında, bu konu dile getirildi.

PUTİN'İN TEKLİFİ

Putin, Erdoğan'a 1998 yılında Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Adana Mutabakatı'nı hatırlattı.

TERÖRİSTLERİN İADESİNİ SAĞLIYOR

2011 yılında bu yana iki ülkenin uygulamadığı bu anlaşma, Suriye topraklarındaki terör örgütü PKK üyelerinin Türkiye'ye iadesini sağlıyordu.

Erdoğan ile Putin görüşmesinde Adana Mutabakatı gündeme geldi

Putin, 1998'de yapılan anlaşmanın bugün hem Şam'a hem de Ankara'ya, terörle mücadelede büyük katkı sağlayabileceğini ifade etti. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuya olumlu yaklaştı.

Erdoğan ile Putin Adana Mutabakatı'nı konuştu VİDEO

"ADANA MUTABAKATI'NIN ÜZERİNDE DURULMASI GEREKİYOR"

Bugün de Kara Harp Okulu HGM Atlas ve HGM Küre uygulamalarının tanıtım töreninde konuşan Erdoğan bu konuya değinerek, "Suriye'deki operasyonlarımızın amacı kendi sınırlarımızı güvence altına almanın yanı sıra oradaki insanların huzurunu sağlamaktır. Bizim Suriye'de işgal diye bir derdimiz yok. Bize vatan topraklarımız yeter. Topraklarımıza en ufak parselizasyona müsaade etmeyiz. Açık söylüyorum, Suriye'de insani amaçlarla bulunan tek ülke Türkiye'dir. Tüm ülkelerin ajandalarında başka projeler vardır. Adana Mutabakatı'nın ısrarla üzerinde durulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

2011 YILINA KADAR TÜRKİYE'YE FAYDA SAĞLAYAN ANLAŞMA

1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı'na göre; Suriye, ülkesindeki teröristlerle mücadele edecek ve yakaladığı üst düzey teröristleri, Türkiye'ye iade edecekti. Bu anlaşma, 2011 yılına kadar Türkiye'ye terörle mücadelede büyük yarar sağladı.

ANLAŞMA SAYESİNDE ÖCALAN SURİYE'DEN KOVULDU

Bu anlaşma sayesinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, Suriye'den kovuldu.

ŞAM YPG'LİLERİ TESLİM EDEBİLİR

Şimdi bu anlaşmanın tekrardan gündeme getirilmesi, Şam'ın YPG/PKK'lkı teröristleri yok etmesi ya da Türkiye'ye teslim etmesi anlamına geliyor.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO